VKE

Innhold

Hans T. Haukås er død

Kulde

Publisert

Hans T. Haukås

Det er med sorg VKE mottok nyheten om at Hans Haukås har gått bort. Foruten å være en hyggelig og hjelpsom kar, var Hans også en sjelden faglig begavelse. Han var både doktor ingeniør i kuldeteknikk og en jordnær praktiker, noe som gjorde han til en utmerket underviser, veileder og rådgiver.

I tiår på tiår er det blitt referert til Hans Haukås, når noen ville gi en sak ekstra tyngde. Hans Haukås var selve referansen på fakta og etterrettelighet i norsk kulde- og varmepumpebransje, og derfor var han også nøye med hva han satte navnet sitt på. Han var den foretrukne rådgiveren for Miljødirektoratet og DSB, for bransjeforeningene, produsenter, leverandører og entreprenører. Alle ringte til Hans om noe ble for vanskelig, og han delte raust av sin kunnskap, men var beskjeden med å ta betalt for hjelpen.

Både mitt første og siste møte med Hans Haukås skulle være i undervisningssituasjon. I 1985 som student og sist i fjor høst, da vi satt på en kafé i Bergen og han ga tilbakemelding på min lærebok om naturlige kuldemedier for yrkesfagelever. Det var ikke vanskelig å motta kritikk fra Hans, for den ble alltid fremsatt i en vennlig tone med et vestlandsk glimt i øyet. Han var kunnskapsrik og tydelig, men likevel alltid åpen for at det kunne være noe han ikke visste, og som kunne få han til å endre mening. 

Spørsmålene hans var velformulerte og innsiktsfulle, og aldri stilt for å briljere. Tvert om var han en god lytter, og tenkte seg grundig om før han gjorde seg opp en mening.

Et sympatisk og beskjedent menneske har gått bort, og det er bare å si at kirkegården på Strandebarm nå tar vare på en vi ikke kunne unnvære, og som vil bli dypt savnet.

På vegne av VKE, Stig Rath Fagdirektør kulde.