VKE

Innhold

Snart på norsk!

Kulde, Lover og forskrifter

Publisert

Viktig ISO-standard kommer på norsk takket være samarbeid mellom bransjeforeningene NKF, NOVAP og VKE og Stiftelsen ReturGass.

VKE vil sammen med de andre tre partene bidra til å finansiere oversettelsen av ISO 22712 Competence “Kuldeanlegg og varmepumper – Kompetanse for personell" til norsk.

Oversettelsen skjer i regi av Standard Norges komité SN/K 033 som VKE leder. Planen er å ha standarden ferdig oversatt mot slutten av 2019.

Må dokumentere kompetanse
– Den økte bruken av klimavennlige kuldemedier, som enten er brannfarlige, giftige, eller arbeider med høyt trykk, stiller høyere krav til at kompetanse er dokumentert i tilfelle det skulle skje uhell, poengterer Stig Rath, fagdirektør Kulde i VKE.

Effektiviteten i kuldeanlegg og varmepumper er ikke alltid optimal på grunn av feil innstilte settpunkt, manglende rengjøring av heteflater og annet, og skyldes at driftspersonell eller tekniker enten ikke er klar over problemet eller ikke i stand til å løse det på egen hånd.

Trygt å følge standarden
Løsningen på disse utfordringene er standarden ISO 22712. Den beskriver nødvendige ferdigheter hos personer som utfører alt fra design av kuldeanlegg til service, vedlikehold og demontering.
– Ved å følge standarden vil alle som arbeider med kuldeanlegg og varmepumper ha en mulighet til å dokumentere at vedkommende er kompetent til den spesifikke oppgaven han/hun utfører, poengterer Rath.