VKE

Innhold

Populært fagseminar for byggeiere og -driftere

Ventilasjon, Kulde, Energi

Publisert

Fra venstre: Tore Lae avd.leder GK Drammen, Erlend Klæboe Camfil, Geir Halvor Kleiv Key Account Manager kulde GK Drammen, og Stig Rath VKE.

GK Inneklima AS avd. Drammen trakk fullt hus da de denne uken arrangerte et fagseminar for sine sine kunder og samarbeidspartnere. Alle de viktigste byggeierne og byggdrifterne i Drammen og omegn troppet opp for å høre siste nytt fra ventilasjons- og kuldebransjen.

God kontroll på energiforbruket
Teknisk sjef Jan Bergstrøm fra GK forklarte hvordan Lindinvent-løsningen virket, etterfulgt av en praktisk demonstrasjon på hvordan en kunne optimalisere inneklimaet og samtidig ha god kontroll på energiforbruket. Kombinasjonen av overvåking og styring av vifter, pumper, kuldeanlegg og mere viste også hvor viktig den nye fagutdanningen Ventilasjonstekniker blir for at bransjen fremover skal kunne betjene kundene med riktig fagkompetanse.

En kuldebransje i endring
Stig Rath fulgte opp med en presentasjon av den reviderte F-gassforordningen, og om de viktigste faktorene byggeier/rådgiver må tenke på ved innkjøp av kuldeanlegg og varmepumper med brannfarlige kuldemedier.
– Brannfarlige kuldemedier kommer ofte gunstig ut på energiforbruk der en bare har behov for kjøling, men så blir det et spørsmål om eventuell tilleggskostnad for risikoreduserende tiltak, sa Rath i sin presentasjon.

Partikler mindre enn 0,001 millimeter
Den som tror at en presentasjon om filter må være kjedelig, har ikke hørt Erlend Klæboe fra Camfil. Med innlevelse forklarte han på en enkel måte hvilke filter som ga best luftrensing og lavest energiforbruk.
– Hver dag puster vi inn 15 kg luft og når vi tilbringer 90 % av tiden vår innomhus, er luftfilter vår eneste beskyttelse mot de bittesmå partiklene og gassene som produseres i et tett trafikkert bysamfunn, sa han.

For de som vil ha vite mer om hva luftfiltre betyr for inneklimaet og hvordan velge rett filterløsning kan lese Eurovent Bransjeanbefaling – Valg av luftfiltre klassifisert etter EN ISO 16890.

Flere nyheter

 1. Tall og fakta

  Mørke skyer i horisonten for byggebransjen

  NHO lanserte 28. mai sin rapport "Økonomisk overblikk" for andre kvartal 2020. Rapporten viser tydelig de økonomiske konsekvensene som koronaviruset har ført med seg.

 2. F-gass, Kulde, Klima og miljø, Lover og forskrifter

  Beskytt din virksomhet – ikke kjøp ulovlige kuldemedier

  VKE har oversatt en brosjyre utgitt av AREA m.fl. for å øke bevisstheten rundt handel med ulovlige kuldemedier.

 3. Inneklima, Medlemskap, Ventilasjon

  Bjørn-Osvald Skandsen inn i VKEs styre

  Systemair har vært et aktivt medlem i VKE i en årrekke og på årsmøtet den 7. mai ble Bjørn-Osvald Skandsen, administrerende direktør i Systemair AS, valgt inn i VKE styre. Styret består av syv medlemmer og to vararepresentanter fra både entreprenører innen ventilasjon og kulde og fra leverandørsiden.

 4. F-gass, Kulde

  F-gass – stadige innskjerpelser

  Fra 1. januar 2020 ble det forbudt å etterfylle med ny F-gass med GWP større enn 2 500 i forbindelse med service og vedlikehold av kjøleutstyr med større fyllinger. Samtidig strammes utfasingen av HFK til for hvert år som går.

 5. Kulde, Energi, Klima og miljø

  Varmepumpe gir stor effektiviseringsgevinst

  I en nylig publisert rapport fra NVE fremheves varmepumper som en nøkkelteknologi for å nå kravene i EUs energieffektiviseringsdirektiv (EED). Direktivet har som mål å effektivisere energibruken med 32,5 prosent innen 2030.

 6. Næringspolitikk, Kulde, Klima og miljø

  Pilot-E – har du en spennende idé?

  Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova utlyser nå en ny runde med Pilot-E. Pilot-E er en støtteordning for innovasjonsprosjekter fra idé til marked. I år er fokuset på utslippsfri maritim transport og klimanøytral industri.