Bra rekruttering til kuldebransjen

Publisert

Fra venstre: Artem Søreng fra GK Inneklima, Sander Grinde fra Gol Kjøl og Frys, og Elisabet Timland fra IAC Vestcold. Foto WorldSkills Norway.

Fem talentfulle ungdommer har konkurrert om å bli Norges beste kuldemontør. Dette skjedde under Yrkes-NM som ble arrangert på X Meeting Point utenfor Oslo denne uken. Sander Grinde fra Gol Kjøl og Frys var rask, fokusert og gjorde det meste riktig, og reiste hjem som Norgesmester.

I en tid hvor ungdomskullene blir mindre og behovet for dyktige fagarbeider øker, kan kulde- og varmepumpebransjen glede seg over at de mest talentfulle ungdommene søker seg til kulde- og varmepumpemontør. Et av tiltakene for synlighet og rekruttering er yrkesmesterskap, og denne gangen var det Thomas Bergersen og Niklas Tenold fra henholdsvis prøvenemnden i Innlandet og Oslo, som gjorde arrangementet til en suksess. Kuldefaget hadde en attraktiv stand med en visuell og publikumsvennlig oppgave, som trakk mange tilskuere og forhåpentligvis søkere til kuldelinjene.

Oppgavene
Før konkurransen skulle deltagerne bøye en fordamper av et kobberrør. Denne fordamperen skulle medbringes til konkurransen, og her skulle det lages enda en, og sistnevnte var den som skulle bedømmes. Selve hovedoppgaven var å bygge et komplett kuldeanlegg, med to vannbasseng hvor det ene var for frysing og det andre for oppvarming av vann.

Konkurransen
Verken deltagere eller dommere kjente hverandre fra før, men som alltid under kuldekonkurransene, ble det fin stemning fra begynnelsen av. Alle fem deltagerne ga gass fra første øyeblikk, og jobbet hardt, noen uten lunsjpause, med besøkende og dommere hengende over seg til enhver tid. Deltagerne hadde styrkene sine på forskjellige områder, noen utmerket seg på rørbøying, andre var best på automasjon, noen gjorde det pent, andre prioriterte tempo, og derfor holdt også spenningen over hvem som var best hele veien. Sander Grinde viste seg å være en allrounder som var god på det meste, og det ga han seieren.

Fin lærekurve
— Jeg er her for å utfordre meg selv, sa bronsemedaljevinneren Elisabet Timland. Hun hadde også besøk av sine foreldre, som ikke kunne få fullrost lærebedriften IAC Vestcold nok.
— En fornøyelse å være foreldre med IAC som lærebedrift, sa Anne Timland, mor til Elisabet.
— De satte henne raskt til enkle rutineoppdrag som gjorde henne trygg og selvstendig, utfylte faren Tom.

Kjipe økonomer er et problem
Ifølge Stig Rath, Fagdirektør kulde i VKE, er tilgangen på gode lærebedrifter akkurat nå den mest begrensende faktoren i forhold til fortsatt økonomisk vekst i kulde- og varmepumpebransjen.
— Alle bedriften melder om stort behov for flere kuldemontører, og da er løsningen at flere bedrifter må ta inn lærlinger, sier han.
— Vi er superheldige som klarer å tiltrekke oss talentfulle ungdommer, fortsetter han, —og må ikke skusle bort dette på grunn av kjipe og korttenkte økonomer som ser lærlinger som en utgift.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: