Utdanningstrinn

Her finner du informasjon om nivåene på fagutdanningen innen kulde- og varmepumpeteknikk i Norge.

Ungdomsskolen
Elevutplasseringer på ungdomstrinnet handler om å gi ungdom kunnskap og erfaring fra arbeidslivet, gjennom å få se og prøve et yrke.  Ring til rådgiveren på din nærmeste ungdomsskole og markedsfør at dere tilbyr utplassering i kulde- og varmepumpemontørfaget. Slik kan du sikre deg en fremtidig arbeidstager fra lokalmiljøet. 

Videregående skole
Det er mange skoler som tilbyr undervisning i ventilasjons-, kulde- og varmepumpeteknikk. En oversikt over skolene finner du her. Ring til avdelingsleder for elektro på den skolen som ligger nærmest deg, og markedsfør at dere tilbyr informasjon om og utplassering i ventilasjonsteknikkfaget eller kulde- og varmepumpeteknikkfaget. Slik kan du sikre deg en fremtidig lærling og arbeidstager. Les mer på Utdanning.no.

Lærling
Vi sier at det er når lærlingen har tatt fagbrev, at han er klar for å lære faget. Da er også kontrakten med lærebedriften slutt, og lærlingen står fritt til å velge hvor han vil ta arbeid. De fleste lærekontrakter avsluttes i august, så dette kan være et fint tidspunkt å annonsere etter en nyutdannet fagarbeider. 

Fagskoleingeniør
Trondheim Fagskole tilbyr fordypning i kulde og varmepumpeteknikk. Utdanningen er toårig, men det er også en mulighet å avslutte etter ett år med kompetanse kjølemaskinist.

Flere fagskoler tilbyr fordypning KEM (klima, energi og miljø) i bygg som 3-årig deltidsstudium på kveldstid. Her inngår også noe kuldeteknikk.

Fullført utdanning er også godkjent av mesterbrevnemnda som teoretisk grunnlag for mesterbrev. Hovedkravet for inntak er at en har relevant fagbrev og praksis, noe som gjør fagskoleteknikeren godt skikket som formann, prosjektleder eller selger for kommersielle kuldeprodukter. Noen bedrifter gir støtte til ansatte som tar denne type utdannelse, mot at de fortsetter i bedriften etterpå. 

Mesterbrev
Ønsker du å starte for deg selv eller få en ledende stilling? Ved å ta mesterbrev får du rett til å kalle deg en mester og rett til å bruke mestermerket i markedsføringen av firmaet ditt. Du må ha fagbrev i kulde- og varmepumpteteknikk samt ett års praksis etter avlagt fagprøve, for å søke mesterbrevutdanningen.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: