VKE

Innhold

 • VKE
 • Artikler
 • Eurovent energieffektivitet til luftfiltre

Ny metode for å bestemme energieffektivitet til luftfiltre

Inneklima, Ventilasjon, Energi

Publisert

Eurovent har publisert fjerde utgave av bransjeanbefalingen for å fastsette energieffektivitet til luftfiltre. Eurovent 4/21 (2019) omfatter nå også luftfiltre som opererer med annen luftmengde enn nominell.

Den fjerde utgaven av den Eurovent-anbefalingen 4/21 – 'Energy Efficiency Evaluation of air filters for general ventilation purpose' omfatter en ny metode for å bestemme årlige energiforbruk for luftfiltre som opererer med en annen luftmengde enn den nominelle.

Eurovent 4/21 ble første gang utgitt i 2014 og har siden gått gjennom flere revisjoner. Målet med denne anbefalingen er å beregne det årlige energiforbruket basert på en laboratorietestprosedyre som kan være grunnlaget for en energieffektiviseringsklassifisering. Dette vil gi brukere av luftfiltre en veiledning for filtervalg. Anbefalingen er utarbeidet av Eurovent produktgruppe 'Air Filters' (PG-FIL) der både Camfil og Interfil deltar.

Den fjerde utgaven inneholder en metode for å bestemme årlig energiforbruk for luftfiltre som driftes med en annen luftmengde enn nominell. Den nye metodikken er utviklet basert på en serie tester og analyser utført av PG-FIL og enstemmig godkjent.

– Denne nye metodikken baner vei for enkel filterevaluering ikke bare under referansetestforholdene, men også ved det faktiske driftspunktet. Det bringer nye muligheter for evaluering av energieffektiviteten til ventilasjonsenheter, også i lys av de kommende kravene i den reviderte kommisjonsforordningen (EU) nr. 1253/2014 med økodesignkrav til ventilasjonsaggregater uttaler Jan Andersson i Camfil, styreleder for produktgruppen for luftfiltre.

Veilederen Eurovent 4/21 (2019) er gratis for medlemmer av VKE. For ikke-medlemmer kan den kjøpes fra Eurovents nettbutikk . Medlemmer kan ta kontakt med VKE for en digital kopi.

Flere nyheter

 1. Kulde, Energi, HMS

  Standard for brannfarlige kuldemedier i varmepumper til avstemning

  Den internasjonale elektrotekniske kommisjonen (IEC) reviderer sikkerhetsstandarden IEC 60335-2-40, som omfatter varmepumper, AC og avfuktere. De foreslåtte nye kravene vil muliggjøre sikker, energieffektiv og kostnadseffektiv utforming anlegg som bruker brannfarlig kuldemedier med svært lav klimapåvirkning.

 2. Næringspolitikk, Medlemskap

  Nytt Digitalt veikart med klare anbefalinger til ledere i byggenæringen

  Rapporten Digitalt veikart 2.0 fra BNL er lansert. – Skal vi komme videre med digitaliseringsarbeidet, må ledere både forstå hvorfor de skal digitalisere, hvordan de kan gripe det an i egen organisasjon, også må vi bli enige om hvordan vi skal digitalisere sammen, sier Jon Sandnes, adm.dir. i BNL.

 3. Tall og fakta, Medlemskap, Ventilasjon, Kulde, Energi

  Venter betydelig fall i klimamarkedet

  Det er først i 2021 at krisen ventes å ramme klimamarkedet, og fallet kan bli betydelig. Det ventes en nedgang på nesten 9 % neste år, viser VKEs markedsrapport og prognose for neste periode.

 4. F-gass, Kulde, Høring

  Høring om regelverk for fluorholdige klimagasser

  EU-kommisjonen publiserte 29. juni 2020 et veikart for gjennomgang og endringer i regelverket for fluorholdige gasser (F-gasser). Nå ønsker de innspill på dagens regelverk.

 5. Medlemskap

  Ny rabattavtale på Mercedes-Benz for VKE-medlemmer

  Fordelstorget har inngått ny avtale med Erik Arnesen AS som forhandler Mercedes-Benz.

 6. Fagutdanning og sertifisering, F-gass, Kulde

  F-gass-fornyelse: Kursplass til én av fire innen fristen

  Får du ikke fornyet F-gass-sertifikatet i tide, kan du ikke jobbe lovlig etter 1. desember. Vil du ta kurs før eksamen? Meld deg på nå – det er bare plass til én av fire.