VKE

Innhold

F-gass-fornyelse: Kursplass til én av fire innen fristen

Fagutdanning og sertifisering, F-gass, Kulde

Publisert

For å fornye F-gass-sertifikatet, må du bestå teorieksamen i tide. Foto: Norsk Varmepumpeforening

Får du ikke fornyet F-gass-sertifikatet i tide, kan du ikke jobbe lovlig etter 1. desember. Vil du ta kurs før eksamen? Meld deg på nå – det er bare plass til én av fire.

Det viser en oversikt over planlagte kurs i F-gassfornyelse hos flere større kurstilbydere; Moderne Kjøling, Navitas og Norsk Varmepumpeforening. Brødrene Dahl har ikke planlagt noen kurs før nyttår av hensyn til smittevern. Slik planene ser ut nå, kan det bli vanskelig å sikre seg kursplass i tide.

– Dette henger sammen med at kapasiteten til nå ikke har blitt utnyttet. Folk har ikke innsett at de har dårlig tid, mener kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

– Det blir nok litt trangt i døra
– Det er for få kursplasser totalt i forhold til hvor mange som skal gjennom, så det er ingen grunn til å vente med å melde seg på, mener Herman Hagen hos Moderne Kjøling. Smitteverntiltak begrenser antall deltakere på deres kurs.

– Vi har få plasser, så det blir veldig fort fullt, sier Hagen. Det kan bli aktuelt å sette opp  oen flere kurs enn de fire som er planlagt i september-oktober, men lokalene hos Moderne Kjøling gjør det vanskelig å øke kapasiteten betydelig.

– Vår oppfordring er at folk kan lese på egen hånd og så ta eksamen. Eksamen skal vi klare å håndtere, sier Hagen.

– Ingen unnskyldning etter 1. desember
Det blir ikke flere utsettelser av fristen for å fornye sertifikater, poengterer Miljødirektoratet i et brev som er sendt til over 2 400 privatpersoner med F-gass-sertifikat som må fornyes før 1. desember.

– Direktoratet har også poengtert at om du ikke får plass slik at du kan ta eksamen i tide, er det ingen unnskyldning for ikke å ha gyldig sertifikat etter 1. desember, understreker Gulbrandsen. Uten gyldig sertifikat har du ikke lov til å jobbe på anlegg med F-gasser.

– Vi nærmer oss «gun point»
Nå er det på tide å våkne, mener Espen Rønning, fagsjef Kulde i VKE.

– Vi forventer at alle seriøse bedrifter får gjort dette innen fristen. Etter 1. desember har du ikke lov til å jobbe med F-gasser hvis ikke du har gyldig sertifikat. Du får heller ikke kjøpt F-gass uten gyldig bedriftssertifikat, poengterer han. Kapasiteten fram mot fristen tror han blir en utfordring.

– Noen montører kommer til å gå arbeidsløse i desember, sier Rønning.

Alle kan ikke vente
Moderne Kjøling opplever at folk helst vil ha kurs langt fram i tid. Men alle kan ikke få kursplass rett før fristen – og uten interesse er det vanskelig å sette opp flere kurs.

– Folk må melde seg på nå slik at kursene blir fulle, kapasiteten blir utnyttet og vi får gjennom flest mulig, sier Hagen. Han opplever at interessen har tatt seg veldig opp de siste par ukene. Varmepumpeforeningen vil øke kapasiteten utover høsten opp mot fristen 1. desember, gitt at etterspørselen kommer.

– Vi vil gjøre det vi kan, men vi kan ikke kurse folk døgnet rundt heller, sier Gulbrandsen.

Ta kontakt med et godkjent eksamenssenter
Klikk her for å komme til oversikten over eksamenssentre i Norge.

Flere nyheter

 1. Kulde, Energi, HMS

  Standard for brannfarlige kuldemedier i varmepumper til avstemning

  Den internasjonale elektrotekniske kommisjonen (IEC) reviderer sikkerhetsstandarden IEC 60335-2-40, som omfatter varmepumper, AC og avfuktere. De foreslåtte nye kravene vil muliggjøre sikker, energieffektiv og kostnadseffektiv utforming anlegg som bruker brannfarlig kuldemedier med svært lav klimapåvirkning.

 2. Næringspolitikk, Medlemskap

  Nytt Digitalt veikart med klare anbefalinger til ledere i byggenæringen

  Rapporten Digitalt veikart 2.0 fra BNL er lansert. – Skal vi komme videre med digitaliseringsarbeidet, må ledere både forstå hvorfor de skal digitalisere, hvordan de kan gripe det an i egen organisasjon, også må vi bli enige om hvordan vi skal digitalisere sammen, sier Jon Sandnes, adm.dir. i BNL.

 3. Tall og fakta, Medlemskap, Ventilasjon, Kulde, Energi

  Venter betydelig fall i klimamarkedet

  Det er først i 2021 at krisen ventes å ramme klimamarkedet, og fallet kan bli betydelig. Det ventes en nedgang på nesten 9 % neste år, viser VKEs markedsrapport og prognose for neste periode.

 4. F-gass, Kulde, Høring

  Høring om regelverk for fluorholdige klimagasser

  EU-kommisjonen publiserte 29. juni 2020 et veikart for gjennomgang og endringer i regelverket for fluorholdige gasser (F-gasser). Nå ønsker de innspill på dagens regelverk.

 5. Medlemskap

  Ny rabattavtale på Mercedes-Benz for VKE-medlemmer

  Fordelstorget har inngått ny avtale med Erik Arnesen AS som forhandler Mercedes-Benz.

 6. Medlemskap

  Knut Skogstad er ny styreleder i VKE

  Det er gjort endringer i styreverv i VKE. Knut Skogstad trer inn som styreleder mens Jens Petter Burud blir ny nestleder.