F-gass-fornyelse: Kursplass til én av fire innen fristen

Publisert

For å fornye F-gass-sertifikatet, må du bestå teorieksamen i tide. Foto: Norsk Varmepumpeforening.

Får du ikke fornyet F-gass-sertifikatet i tide, kan du ikke jobbe lovlig etter 1. desember. Vil du ta kurs før eksamen? Meld deg på nå – det er bare plass til én av fire.

Det viser en oversikt over planlagte kurs i F-gassfornyelse hos flere større kurstilbydere; Moderne Kjøling, Navitas og Norsk Varmepumpeforening. Brødrene Dahl har ikke planlagt noen kurs før nyttår av hensyn til smittevern. Slik planene ser ut nå, kan det bli vanskelig å sikre seg kursplass i tide.

– Dette henger sammen med at kapasiteten til nå ikke har blitt utnyttet. Folk har ikke innsett at de har dårlig tid, mener kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

– Det blir nok litt trangt i døra
– Det er for få kursplasser totalt i forhold til hvor mange som skal gjennom, så det er ingen grunn til å vente med å melde seg på, mener Herman Hagen hos Moderne Kjøling. Smitteverntiltak begrenser antall deltakere på deres kurs.

– Vi har få plasser, så det blir veldig fort fullt, sier Hagen. Det kan bli aktuelt å sette opp  oen flere kurs enn de fire som er planlagt i september-oktober, men lokalene hos Moderne Kjøling gjør det vanskelig å øke kapasiteten betydelig.

– Vår oppfordring er at folk kan lese på egen hånd og så ta eksamen. Eksamen skal vi klare å håndtere, sier Hagen.

– Ingen unnskyldning etter 1. desember
Det blir ikke flere utsettelser av fristen for å fornye sertifikater, poengterer Miljødirektoratet i et brev som er sendt til over 2 400 privatpersoner med F-gass-sertifikat som må fornyes før 1. desember.

– Direktoratet har også poengtert at om du ikke får plass slik at du kan ta eksamen i tide, er det ingen unnskyldning for ikke å ha gyldig sertifikat etter 1. desember, understreker Gulbrandsen. Uten gyldig sertifikat har du ikke lov til å jobbe på anlegg med F-gasser.

– Vi nærmer oss «gun point»
Nå er det på tide å våkne, mener Espen Rønning, fagsjef Kulde i VKE.

– Vi forventer at alle seriøse bedrifter får gjort dette innen fristen. Etter 1. desember har du ikke lov til å jobbe med F-gasser hvis ikke du har gyldig sertifikat. Du får heller ikke kjøpt F-gass uten gyldig bedriftssertifikat, poengterer han. Kapasiteten fram mot fristen tror han blir en utfordring.

– Noen montører kommer til å gå arbeidsløse i desember, sier Rønning.

Alle kan ikke vente
Moderne Kjøling opplever at folk helst vil ha kurs langt fram i tid. Men alle kan ikke få kursplass rett før fristen – og uten interesse er det vanskelig å sette opp flere kurs.

– Folk må melde seg på nå slik at kursene blir fulle, kapasiteten blir utnyttet og vi får gjennom flest mulig, sier Hagen. Han opplever at interessen har tatt seg veldig opp de siste par ukene. Varmepumpeforeningen vil øke kapasiteten utover høsten opp mot fristen 1. desember, gitt at etterspørselen kommer.

– Vi vil gjøre det vi kan, men vi kan ikke kurse folk døgnet rundt heller, sier Gulbrandsen.

Ta kontakt med et godkjent eksamenssenter
Klikk her for å komme til oversikten over eksamenssentre i Norge.

Flere nyheter

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: