Veksten i søkere fortsetter

Elever ved Ås videregående skole i arbeid. Foto: NewPro.

Søkertallene for 2023 viser at den positive veksten fortsetter for vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk. Tallet på elever som har linjen på førstevalg har økt med over 20 prosent fra 2022.

Generelle tall
Udir melder at over halvparten av søkerne til videregående opplæring har yrkesfag som førstevalg. Det er også flere jenter som søker seg til elektro og datateknologi og teknologi og industrifag. Søkningen til yrkesfag øker i de fleste fylker, men i Oslo fortsetter utviklingen feil vei med kun 25 prosent yrkesfag.

For vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk fortsetter veksten fra i fjor. I år er det hele 149 søkere som har faget på førsteplass, opp fra 124 i 2022, en økning på hele 20,2 prosent. Det er mange år siden det var så mange søkere til linjen.

Gode tall på alle skoler
I 2022 var det knyttet uro til spesielt skolene i Oslo og Stavanger, noe som med årets søkertall er snudd helt på hodet. Stavanger har fått hele 21 søkere med faget på førsteplass, mens i Oslo er det 20 søkere til linjen.

– På alle skolene er det nok søkere til at vi kan forvente at alle linjer opprettholdes, men det er viktig at bransjen fortsetter det gode arbeidet som gjøres innen rekruttering, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.

Fylkeskommune 2022 2023
Agder 7 4
Innlandet 18 25
Møre og Romsdal 13 9
Nordland 0 1
Oslo 7 20
Rogaland 1 21
Troms og Finnmark 15 15
Trøndelag 21 10
Vestfold og Telemark 0 0
Vestland 13 6
Viken 29 38
SUM 124 149

Tallene vist i tabellen over er søkere som har vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk som førstevalg i 2022 og 2023.

Flere lærlinger i begge fag
Som en følge av de gode tallene fra i fjor så er det også en oppgang i antallet læreplasser det er søkt om på vg3. Fra kullet som blir ferdig med vg2 i sommer og skal ut i lære så har 93 elever valgt vg3 kulde- og varmepumpeteknikk og 28 elever har valgt vg3 ventilasjonsteknikk.

– Veksten av lærlinger er veldig gledelig og det ser ut som om en stor andel elevene som går på vg2 nå har valgt å bli lærling. Vi er veldig glade for det arbeidet som Kulvent har gjort det siste halve året, vi tror ikke vi hadde klart å rekruttere like mange elever uten det arbeidet som Thomas Bergersen har lagt ned, avslutter Espen Rønning.

Flere nyheter

  1. En bølgedal for byggebransjen

    2024 blir et tøft år for byggebransjen. Høye renter og byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år. Vi anslår en vekst igjen i 2025, ettersom rentekutt vil stimulere etterspørselen, samt drahjelp fra noen store byggeprosjekter i offentlig regi.

  2. Kunstig intelligens i klimabransjen

    Kunstig intelligens (AI) vil spille en sentral rolle i å forbedre effektiviteten og innovasjonen i ulike bransjer, påvirke arbeidsmetoder og utfordre tradisjonelle roller som håndverkere, entreprenører, ingeniører og rådgivere. "AI i bransjen – Inspirasjon og muligheter" var temaet på VKE-konferansen som gikk av stabelen 25. april til en fullsatt sal på ærverdige Oslo Militære Samfund.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: