Alle fikk lærekontrakt

13 elever fra Innlandet som søkte læreplass i kulde- og varmepumpemontørfaget har fått lærekontrakt i Hedmark og Oppland.
13 elever fra Innlandet som søkte læreplass i kulde- og varmepumpemontørfaget har fått lærekontrakt i Hedmark og Oppland.
VG2 Kulde & Varmepumpeteknikk ved Ringsaker videregående skole har i år bestått av 15 elever fra Innlandet. Og det ble altså full uttelling for de 13 av dem som søkte læreplass.
– Dette er helt fantastiske resultater fra flere år med rekrutteringsarbeid, investering av moderne utstyr og nettverksarbeid mot næringslivet, sier faglærer Thomas Bergersen. De to siste elevene har søkt videre skole og lærekontrakt i et annet lærefag.
Skaper viktige arenaer
Bergersen tror suksessen skyldes flere forhold.
– Dette er gutter som har gode holdninger, interesse for faget og er sultne nok etter å starte i arbeidslivet. Som skole har vi tilrettelagt godt ved å skape mange gode arenaer i møte med bedrifter, opplæringskontorer og prøvenemnd, sier Bergersen. I løpet av året har skolen arrangert praksisperioder i bedrifter, speed date, bransjefrokost, bedriftsbesøk og skolekonkurranser.
– Dette har lagt grunnlaget for at elevene nå får muligheten til å fullføre sitt utdanningsløp frem mot å bli faglærte kulde- og varmepumpemontører, mener Bergersen.
Modig skole
Ringsaker videregående skole skiller seg ut på en veldig positiv måte, mener VKEs Fagdirektør Kulde, Stig Rath.
– Skolen tør å være yrkesfagskole hvor lærere og de ulike fagseksjonene får frie tøyler til å planlegge innhold til det beste for elevene, poengterer han. Bergersen berømmer både elevene og positive bedrifter som bidrar til rekord-resultater for lærekontrakter.
– I tillegg skal VKE få skryt av at de prioriterer utdanning med deltakelse mot skolene, konkurranser og læreplassjeger.
Årets lærebedrifter i Innlandet
Disse bedriftene tar inn lærlinger fra Ringsaker VGS i år:
I tillegg har Innlandet Kuldeteknikk AS Elverum og Carrier Refrigeration AS Hamar hver sin lærling som har blitt flyttet fra andre lærebedrifter.
Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.
På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.
Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.
I mars ble ny NS 3031 fastsatt av Standard Norge. Det er en stor milepel for alle som jobber med energiberegninger, klimagassberegninger og optimalisering av VVS-installasjoner i bygninger. Her kommer en gjennomgang av bakgrunn og hva som er nytt.
Knut Skogstad og Bjørn-Osvald Skandsen ble under generalforsamling i NHO Byggenæringen valgt som henholdsvis, styremedlem i NHO Byggenæringen og medlem av NHO Byggenæringens valgkomité. Med dette valget er VKE godt representert i Norges viktigste organisasjon for bygg og anlegg.
AREA, den europeiske bransjeforeningen for kuldeentreprenører, arrangert nylig sin generalforsamling. Generalforsamlingen arrangeres hvert år av ett av medlemmene og i år hadde SOSIAD (den tyrkiske kuldeforeningen) invitert til møte i Istanbul. VKE er medlem i AREA og representerer de norske entreprenørene i kulde- og varmepumpebransjen.