Besto fagprøven på sitt første kuldeanlegg

Publisert

En fornøyd Roland Lindenbeck foran kulderiggen.

– Dette er det første kuldeanlegget jeg har bygget fra scratch, sier Roland Lindenbeck, – så jeg er kjempestolt av å ha bestått!

Roland forteller at han var litt eplekjekk på hvor vanskelig fagprøven kunne være helt til en annen lærling fra ABK kom tilbake etter å ha strøket. Da ble han skikkelig nervøs, og begynte å trene iherdig etter arbeidstid og i helger for å være godt forberedt.

Rørlegger
Til daglig er Roland produktansvarlig for AIR-SEP FRENGER luftutskillere hos ABK AS, der han begynte i 2016. Men egentlig er han rørlegger av yrke og søkte seg i 2012 til Norge for å tjene bedre enn han gjorde i Tyskland.
– Men etter ni måneder fikk jeg slik kjærlighet til landet at jeg bestemte meg for å bli, og begynte på norskkurs, forteller han. Siden har Roland fullført KEM-linjen i Kongsberg, tatt teorikurset for kuldemontør på Moderne Kjøling, og kan altså fra nå av kalle seg kuldemontør med fagbrev.

Motivasjon
– Hvorfor bli faglært kuldemontør?
– Først og fremst handler det om interesse. Dernest har Daniel Kristensen, administrerende direktør i ABK, motivert meg masse ved alltid å ha tro på meg. Dessuten driver jo ABK med varmepumper, og da synes jeg det er viktig å kunne litt kuldeteknikk.

Tysk fagutdanning
– Du har også tatt noen kjølekurs ved Norddeutsche Kälte-Fachschule i Tyskland. Er det noen forskjell på tysk og norsk fagutdanning?
– Ja, absolutt. Jeg tror ikke vakuumering vektlegges like mye i de tyske kursene. Og så er fagprøven mer krevende, i Tyskland ville denne fagprøven vært for å ta Mesterbrev.

Flere nyheter

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: