VKE

Innhold

Ny lab for byggautomasjon på Saltdal videregående

Fungerende fylkesordfører Knut Petter Torgersen og nestleder i elevrådet Ida Erikstad Nilsen. Foto: Trond-Erlend Willassen

Fungerende fylkesordfører Knut Petter Torgersen og nestleder i elevrådet Ida Erikstad Nilsen klippet torsdag snoren for den nye byggautomasjons-laben på Saltdal videregående skole.

– Det er veldig gledelig å kunne være med på åpningen av dette tilbudet, som Saltdal videregående skole er alene om i Nordland. Nå får elevene oppdatert kunnskap på feltet byggautomasjon, som vil gjøre dem bedre rustet til å møte yrkeslivet. Fagfeltet er i sterk vekst og det er veldig gledelig at næringslivet selv har bidratt med kunnskap og kompetanse for å få til dette tilbudet, sier fungerende fylkesordfører Knut Petter Torgersen. Han legger til at utdanningsavdelingen har bidratt med 840 00 kroner i utstyrsmidler til de videregående skolene, for å få realisert prosjektet.

Testrigg
Faglærer Gunnar Johansen forklarer hvordan byggautomasjonslaben funker:

– Kort fortalt er det en testrigg for styring av varme og ventilasjon i bygg. Selve utstyret med sine styringenheter står i en egen etasje, mens vi har bygd en test-prøveleillighet under, hvor elevene får øvd seg på planlegging og montering av varme- og ventilasjonsanlegg i bygg. Her ligger det an til at elevene kan få god kunnskap i alle deler av faget, sier han.

Prøveleilligheten skal også fungere som fagprøve-lokale for lærlingene.

Åpen dør for bedrifter
Johansen understreker at laben ikke bare kommer elevene til gode.

– Bedrifter og fagmiljø er også velkommen hvis de ønsker å bruke den til produkttesting eller gjennomføre samarbeidsprosjekt med oss. Vi er ellers veldig glad og takknemlig for hjelp fra næringslivet i arbeidet med å realisere labben, blant annet fra ESAVE som har delt av sin kompetanse for å få dette til.

Bidrag til grønt skifte
Rektor ved Saltdal videregående skole Trine Kristensen sa under sin åpningstale at skolen over år har jobbet med å få en tilpasning av utdanningstilbudet Automasjon vg2 og vg3 mot nettopp faget byggautomasjon. Det har de gjort for å gjøre skolen mest mulig fremtidsrettet. Fra neste år vil ventilasjonsteknikker bli et eget fag inne videregående opplæring i Norge.

-Den fagkunnskapen vi nå kan tilby blir mer og mer ettterspurt. I et samfunn der kravene til energieffektivitet, energistyring og minst mulig energiavtrykk blir stadig viktigere, kan utdanningen her på Saltdal videregående innen byggautomasjon bidra til det grønne skiftet i Nordland, sier Kristensen.

– Look to Nordland
Administrerende direktør i bransjeforeningen VKE, Thor E. Lexow, var i en tale under åpningen full av lovord om satsingen på byggautomasjonslaben.

– Fagene knyttet til elektro er i sterk vekst og det vil bli behov for stadig flere lærlinger og fagarbeidere innen automatiserings-, kuldemontør- og ventilasjonsteknikkfaget. Her på Rognan har man nå bygd en flott arena som både elever, lærlinger og næringslivet vil ha stor felles nytte av i framtiden. Dette er et eksempel til etterfølgelse for resten av landet – her er det bare å si «Look to Nordland"!

Foto: Trond-Erlend Willassen

Flere nyheter

 1. Fagutdanning og sertifisering, F-gass

  F-gass-sertifikat må fornyes innen 1. desember

  Miljødirektoratet har ved en forskriftsendring utsatt fristen for å fornye sertifikat for fluorholdige klimagasser (F-gasser) til 1. desember 2020.

 2. F-gass, Kulde, Lover og forskrifter

  EU planlegger innstramming av F-gassforordningen

  EU-kommisjonen slapp 29. juni et veikart for en revisjon av F-gassforordningen. EU ønsker å forlenge nedtrappingen for bruk av HFK-gasser i tråd med Montrealprotokollen, samt å stramme inn reguleringen på flere områder.

 3. Kulde

  Spydspiss innen CO2 i Vestfold

  IAC Vestcold er en solid kuldeentreprenør i Vestfold som arbeider spesielt mot kuldemarkedet innen butikk og prosesskjøling. Bedriften ledes av Jan Harald Eriksen og har i dag ca. 30 ansatte. Bedriften eies i dag av Viessmann.

 4. Fagutdanning og sertifisering, Kulde

  Bill.mrk: Læreplass søkes

  Koronakrisen har gjort at mange av VKEs medlemsbedrifter har krevende økonomi om dagen, det er også mange som er bekymret for tiden fremover. Men nå er det mange elever som skal ha opplæring i bedrift og som søker læreplasser. Bransjen kan gå glipp av mange gode fagarbeidere om vi ikke finner læreplasser til elevene.

 5. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Gode råd til deg som nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du gode råd dersom du nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter som har blitt påvirket av krisen.

 6. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger i dag.