VKE

Innhold

Økte fyllingsmengder for propan

Kulde

Publisert

Bilde: FREOR Plug-In med R290 fra NordDisk AS

Fyllingsmengden for propan kan nå økes fra 150 gram til 500 gram i frittstående kommersielle kjøle- og frysekabinetter, ofte kalt Plug-In.

Ny fyllingsmengde for HFO-kuldemedier (lav GWP) blir 1,2 kg. Disse endringene framgår av produktstandarden IEC 60335-2-89 som nå er revidert.

Flere forutsetninger skal oppfylles før produsenten kan øke fyllingsmengden. Den viktigste er at produsenten må teste produktet og bevise at det ikke kan oppstå en eksplosjonsfarlig atmosfære rundt produktet ved en lekkasje.

Viktig milepæl
– Grunnen til dette kravet er at Plug-In-apparater gjerne plasseres tett inntil hverandre. En vil ikke risikere at en elektrisk gnist fra et gammelt, ikke Ex-sikret apparat antenner utlekket brannfarlig gass fra et nytt, forklarer Stig Rath, Fagdirektør kulde i VKE. Han mener endringene i fyllingsmengder er en milepæl for å redusere klimagassutslipp og gjennomføre klimapolitikken, som har vært hindret av sikkerhetsstandarder.

Revisjon av to standarder gjenstår
Rath representerer for øvrig små og mellomstore europeiske bedrifter i arbeidet med å få frem nye sikkerhetsstandarder for brannfarlige kuldemedier. Han er utnevt av Standard Norge og SBS (finansiert av EU og EFTA).

– Ifjor ble fyllingsmengden økt til 500 gram for propan og til 80 kilo for HFO-er i produktstandarden IEC 60335-2-40 for varmepumper og klimaanlegg. Nå mangler bare en revisjon av EN 378 og ISO 60079-10-1, så vil de viktigste standardene være rigget for en klimavennlig fremtid, oppsummerer Rath.

Flere nyheter

 1. Fagutdanning og sertifisering, F-gass

  F-gass-sertifikat må fornyes innen 1. desember

  Miljødirektoratet har ved en forskriftsendring utsatt fristen for å fornye sertifikat for fluorholdige klimagasser (F-gasser) til 1. desember 2020.

 2. F-gass, Kulde, Lover og forskrifter

  EU planlegger innstramming av F-gassforordningen

  EU-kommisjonen slapp 29. juni et veikart for en revisjon av F-gassforordningen. EU ønsker å forlenge nedtrappingen for bruk av HFK-gasser i tråd med Montrealprotokollen, samt å stramme inn reguleringen på flere områder.

 3. Kulde

  Spydspiss innen CO2 i Vestfold

  IAC Vestcold er en solid kuldeentreprenør i Vestfold som arbeider spesielt mot kuldemarkedet innen butikk og prosesskjøling. Bedriften ledes av Jan Harald Eriksen og har i dag ca. 30 ansatte. Bedriften eies i dag av Viessmann.

 4. Fagutdanning og sertifisering, Kulde

  Bill.mrk: Læreplass søkes

  Koronakrisen har gjort at mange av VKEs medlemsbedrifter har krevende økonomi om dagen, det er også mange som er bekymret for tiden fremover. Men nå er det mange elever som skal ha opplæring i bedrift og som søker læreplasser. Bransjen kan gå glipp av mange gode fagarbeidere om vi ikke finner læreplasser til elevene.

 5. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Gode råd til deg som nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du gode råd dersom du nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter som har blitt påvirket av krisen.

 6. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger i dag.