VKE

Innhold

– Vi står klare med lærlingekontraktene

Fagutdanning og sertifisering, Kulde

Publisert

Frode Berg (midt i bildet) viser fram teknologien til Erna Solberg. Foto: David Gonzales @buendiaphotography

Erna Solberg fikk klar beskjed om behovet for videregående opplæring regionalt da hun besøkte PTG i Tromsø (tidligere Kuldeteknisk).

Forrige uke var statsminister Erna Solberg på besøk hos PTG i Tromsø (tidligere Kuldeteknisk). Gründer og teknisk sjef Frode Berg fortalte statsministeren at den norske kjølebransjen har stort behov for kvalifisert arbeidskraft, blant annet for å sikre veksten i sjømatindustrien i Norge. – Vi har en voldsom økning på anlegg til fiskeri- og havbruksnæringen, og vi er nødt til å bygge opp kompetansen og rekruttere folk som kan betjene bransjen, understreker Berg. Han mener det er behov for å styrke utdanningen til norsk kjølebransje både på videregående skole og høyere nivå.

Krafttak fra bransjen ga søkerrekord
I 2017 ble linjen for kulde- og varmepumpemontørfaget ved Tromsø Skolested Rambergan (tidligere Tromsø Maritime skole) lagt ned på grunn av lave søkertall. I 2018 tok kulde- og kjølebransjen i Tromsø et skikkelig krafttak for å informere ungdommene om mulighetene innen bransjen, og på under ett år snudde situasjonen seg på hodet med søkerrekord på linjen. – Det var resultat av et fantastisk samarbeid mellom bedriftene i bransjen, med Tromsø Skolested Rambergan, fylkesråden for utdanning i Troms, de videregående skolene i distriktet, og - ikke minst - alle ungdommene som har vært åpne og nysgjerrige på det vi driver med, sier Berg.

Trenger videregående opplæring i regionen
Han understreker at det for næringslivet sin del er svært viktig det å opprettholde et tilbud for videregående opplæring i kulde- og varmepumpeteknikk i Troms og Finnmark. – Bedriftene står klare med lærlingkontraktene når elevene går ut av skolen, poengterer Berg. Både befolkningsvekst globalt og behovet for sunnere proteiner driver sjømatmarkedet. – Det fører med seg et økende behov for effektive kjøle- og fryseløsninger både på land og til havs. Energi er også en betydelig råvare, og vår samlede ekspertise på energieffektivisering kan bidra til betydelige kostnads- og utslippsreduksjoner, sier Berg.

Flere nyheter

 1. Fagutdanning og sertifisering, F-gass

  F-gass-sertifikat må fornyes innen 1. desember

  Miljødirektoratet har ved en forskriftsendring utsatt fristen for å fornye sertifikat for fluorholdige klimagasser (F-gasser) til 1. desember 2020.

 2. F-gass, Kulde, Lover og forskrifter

  EU planlegger innstramming av F-gassforordningen

  EU-kommisjonen slapp 29. juni et veikart for en revisjon av F-gassforordningen. EU ønsker å forlenge nedtrappingen for bruk av HFK-gasser i tråd med Montrealprotokollen, samt å stramme inn reguleringen på flere områder.

 3. Kulde

  Spydspiss innen CO2 i Vestfold

  IAC Vestcold er en solid kuldeentreprenør i Vestfold som arbeider spesielt mot kuldemarkedet innen butikk og prosesskjøling. Bedriften ledes av Jan Harald Eriksen og har i dag ca. 30 ansatte. Bedriften eies i dag av Viessmann.

 4. Fagutdanning og sertifisering, Kulde

  Bill.mrk: Læreplass søkes

  Koronakrisen har gjort at mange av VKEs medlemsbedrifter har krevende økonomi om dagen, det er også mange som er bekymret for tiden fremover. Men nå er det mange elever som skal ha opplæring i bedrift og som søker læreplasser. Bransjen kan gå glipp av mange gode fagarbeidere om vi ikke finner læreplasser til elevene.

 5. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Gode råd til deg som nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du gode råd dersom du nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter som har blitt påvirket av krisen.

 6. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger i dag.