Dette bør du vite om risikovurdering

R32 krever rett verktøy og kompetanse hos installatøren. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
R32 er ikke lenger i samme risikoklasse som propan, og regnes derfor ikke som ekstremt brannfarlig – bare brannfarlig.
R32 krever rett verktøy og kompetanse hos installatøren. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
R32 er ikke lenger i samme risikoklasse som propan, og regnes derfor ikke som ekstremt brannfarlig – bare brannfarlig.
Som kuldemedium er R32 ganske likt 410A, som har vært dominerende i det norske markedet.
– Det har vært mange myter og mangel på fakta om R32, sier Stig Rath, fagdirektør Kulde i VKE. Han holdt innlegg om R32 og sikkerhet med brannfarlige kuldemedier under Varmepumpekonferansen i forrige uke. I år endres klassifiseringen av R32 fra ekstremt brannfarlig til bare brannfarlig i klassifisering og merking av kjemikalier (CLP-forordningen, revisjon 7).
Enklere risikovurdering
Den nye klassifiseringen skyldes først og fremst at
Sammenlignet med eksempelvis propan betyr det at du må vurdere langt færre antennelseskilder og potensielle hendelser.
– Det gjør risikovurderingen for R32 mye enklere, poengterer Rath.
Kan plasseres over alt
En av mytene om varmepumper med R32, er at innedelen må stå minst 1,8 m over gulvet – blant annet på grunn av fyllingsmengde. Hvis man tar hensyn til begrensninger i fyllingsmengde, kan man nå installere varmepumper med R32 nesten overalt.
– Nå har vi fått oppdatert standarden for varmepumper og der står beste praksis. Med utgangspunkt i standarden kan vi derfor plassere en slik varmepumpe over alt, sier Rath.
Kunnskap til å informere
Han mener bransjen i løpet av de siste fem årene har endret seg fra å være basert på frykt, usikkerhet og myter til å være faktabasert.
– Det står et klistremerke med symbolet for brannfarlig på varmepumpene, og vi må forvente at kundene spør om hva det innebærer, poengterer Rath. Med kunnskapen bransjen har i dag, kan den i større grad informere sluttbruker om disse kuldemediene.
– Nå handler det om at installatøren må være mer grundig med vakuumeringen enn før, og ha rett verktøy for å gjøre jobben, sier Rath.
Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.
På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.
Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.
I mars ble ny NS 3031 fastsatt av Standard Norge. Det er en stor milepel for alle som jobber med energiberegninger, klimagassberegninger og optimalisering av VVS-installasjoner i bygninger. Her kommer en gjennomgang av bakgrunn og hva som er nytt.
Knut Skogstad og Bjørn-Osvald Skandsen ble under generalforsamling i NHO Byggenæringen valgt som henholdsvis, styremedlem i NHO Byggenæringen og medlem av NHO Byggenæringens valgkomité. Med dette valget er VKE godt representert i Norges viktigste organisasjon for bygg og anlegg.
AREA, den europeiske bransjeforeningen for kuldeentreprenører, arrangert nylig sin generalforsamling. Generalforsamlingen arrangeres hvert år av ett av medlemmene og i år hadde SOSIAD (den tyrkiske kuldeforeningen) invitert til møte i Istanbul. VKE er medlem i AREA og representerer de norske entreprenørene i kulde- og varmepumpebransjen.