Slik unngår du helse- og miljøskadelige stoffer i bygg

Publisert

En ny veileder hjelper deg å velge bort skadelige stoffer i byggeprosessen.

Direktoratet for byggkvalitet (DiBk) og Miljødirektoratet står bak veilederen, hvor også BNL har bidratt. Helse- og miljøskadelige stoffer kan gi utfordringer for den som bruker dem underveis i en byggeprosess, men også på sikt. De påvirker inneklimaet i bygninger, og før eller senere blir stoffene til avfall som skal håndteres.
– Arbeidsgiveransvaret er innlysende viktig for mange av våre medlemsbedrifter, og vi ser at sirkulær-tankegangen rundt materialer er på full fart inn i en rekke ambisiøse byggeprosjekter. Så det er mange gode grunner til å tenke gjennom hvilke stoffer du velger å bruke i et prosjekt, understreker administrerende direktør Thor Lexow i VKE.

Lister opp verstinger
Den nye veilederen beskriver blant annet hvilket ansvar de ulike aktørene i et byggeprosjekt har, og hvor det er mest sannsynlig å finne produkter med helse- og miljøskadelige stoffer.

  • Isolasjon er eksempel på en produktgruppe hvor det gjelder å være på vakt, og det omfatter alle typer – også cellegummi. For isolasjon handler det særlig om å unngå siloksaner og bromerte flammehemmere.
  • Membraner, primere, sparkelprodukter og avrettingsmasser er en annen produktgruppe. Her er særlig ftalater og siloksaner stoffer du bør unngå.

Tips til alternativer
Hva kan du gjøre i stedet? Det enkleste er å velge et annet alternativ, det vil si et annet produkt eller en annen løsning. Da kan det være nyttig å bruke forhåndsvurderte produkter, som for eksempel er merket med Miljømerket Svanen eller EU Ecolabel (Blomsten).

Et mer krevende alternativ er å gjøre en såkalt substitusjonsvurdering, hvor du selv skaffer informasjon om innholdet av stoffer og vurderer om de er helse- og miljøskadelige.
Hvordan du gjør dette, er nøye beskrevet i veilederen.

Den ble revidert og oppdatert i desember 2018, er på 16 oversiktlige sider og du kan laste den ned fra DiBks hjemmeside her.

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: