Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker

Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs?
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs?
Innledning
Ventilasjonstekniker er en ny fagutdanning innen elektrofag. For dem med lang relevant erfaring er det mulighet til å ta fagbrev uten opplæring i skole og læretid i bedrift. Dette kalles praksiskandidatordningen.
Kravet for å melde seg opp til fagprøve som praksiskandidat er at du må dokumentere minst 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen (praksiskandidateksamen) med kompetansemål fra læreplanen i Vg3 ventilasjonsteknikkfaget, før fagprøven kan avlegges.
Oppstart og varighet
OTDE og VKE vil fra tirsdag 26. januar 2021 starte teoriforberedende kurs i ventilasjonsteknikkfaget. Kurset vil gå over ca. 30 uker, med tverrfaglig eksamen tidligst november 2021, eventuelt juni 2022 avhengig av når Utdanningsdirektoratet har utarbeidet eksamensoppgaver for praksiskandidater.
Kursets varighet vil være 120 timer fordelt over én kveld per uke, med ca. 4 undervisnings-timer per kveld.
Krav til forkunnskaper
Å kunne regne i Vg3 ventilasjonsteknikkfaget innebærer å utføre matematiske beregninger og vurdere resultater i forbindelse med planlegging, gjennomføring og dokumentasjon. Det vil også si å foreta lufttekniske beregninger i et ventilasjonsanlegg. Det innebærer også å kunne hente informasjon om fysiske størrelser ut av tabeller og diagrammer. Kursdeltaker må ha grunnleggende forkunnskaper i praktisk matematikk.
Noen relevante lenker for kontroll av forkunnskaper:
https://www.kompetansenorge.no/test-deg-selv/
https://ndla.no/nb/subjects/subject:10d8cd69-962f-484d-8059-bbfa4239485f
Undervisningsmateriell
Tilgang til nødvendig undervisningsmateriell vil bli gitt på kurset. Kursdeltaker stiller med egen PC.
Det er en fordel om kursdeltaker har kjennskap til NEMITEKs kompetansebibliotek med Ventøk-serien, SINTEF Byggforskserien, Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) og Maskinforskriften.
Sted
Kurset holdes i OTDEs lokaler i Farexvegen 7 på Frogner utenfor Oslo.
Det legges også opp til fjernundervisning via web.
Kursavgift
Kursavgiften er kr 25.500,-. For VKEs medlemsbedrifter gis det 20 % rabatt og kursavgiften er kr 20.400,-.
Påmelding
Kurset har en kapasitet på 24 kursdeltakere. VKEs medlemsbedrifter har prioritet.
Påmeldingsfrist er 20. januar 2021. Vi tar forbehold om å avlyse kurset dersom det ikke blir nok påmeldte.
Påmelding gjøres ved å sende epost til marianne@otde.no.
– Vi venter en liten nedgang i klimamarkedet i år, etterfulgt av en betydelig nedgang neste år, sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE. Når vi får et oppsving i nybyggingen, som Prognosesenteret venter i 2025, kan vi få en solid opphenting på hele 10 prosent.
Vi inviterer medlemmer til gratis webinar med tips og råd fra Arbeidstilsynet for et godt og trygt arbeidsmiljø.
Enova melder om tre nye programmer som har som mål å fremme energieffektivisering i eksisterende bygg. Et av programmene er spesifikt rettet mot borettslag og sameier, mens de to andre fokuserer på å forbedre energieffektiviteten i yrkesbygg. I tillegg har Enova endret innretningen på støtten til varmesentraler.
Vi inviterer medlemmer til gratis webinar om sikkerhetsarbeidet i BA bedrifter.
Vi inviterer medlemmer til gratis webinar om "Nye Doffin" – en ny og forbedret utgave av den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser.
Etter at energikommisjonen i vår la frem rapporten "Mer av alt – raskere" har energieffektivisering virkelig blitt satt på agendaen. Men hvordan skal vi klare å nå de hårete målene som ble foreslått av energikommisjonen?