VKE

Innhold

Oppgang i søkertall til kuldefaget

Etter et nedslående år i 2019 med bare 93 søkere til kuldelinjene har søkerantallet steget til 116 søkere i år.

Utdanningsdirektoratet slapp 17. mars søkertallene til videregående opplæring. Tallene viser en økning i antall søkere til kulde- og varmepumpeteknikk (Vg2).

– Dette er en gledelig oppgang etter de lave søkertallene i 2019. Det er viktig at VKE sammen med bransjen og skolene fortsatt jobber aktivt for å øke rekrutteringen til utdanningen, sier Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE.

Jenter søker seg til faget
Det er også gledelig at det er en oppgang i antall jenter som søker seg til yrkesutdanninger i både bygg- og anlegg og i elektrofag. Elektrofag har generelt hatt en liten nedgang i antall søkere.

Fagfornyelse
VKE deltar aktivt i læreplangruppen for de nye læreplanene for Vg2 og Vg3. Nytt fra skoleåret 2021/2022 er den nye linjen ventilasjon- og kuldeteknikk som erstatter kulde- og varmepumpeteknikk. Kunnskapsdepartementet har bestemt at ingen Vg2-løp kun skal føre frem til ett fagbrev. I arbeidet med fagfornyelsen av den yrkesfaglige utdanningen og ny tilbudsstruktur har det vært viktig å redde kulde-utdanningen.

– Det var fare for at kuldeteknikk hadde blitt lagt ned uten det nye ventilasjonsteknikkfaget, og i Vg2 ville kuldeteknikk blitt lagt inn under automatisering, sier Espen Rønning. VKE tror den økte allsidigheten i faget vil øke interessen og søkerantallet til faglinjen.

Flere nyheter

 1. Fagutdanning og sertifisering, F-gass

  F-gass-sertifikat må fornyes innen 1. desember

  Miljødirektoratet har ved en forskriftsendring utsatt fristen for å fornye sertifikat for fluorholdige klimagasser (F-gasser) til 1. desember 2020.

 2. F-gass, Kulde, Lover og forskrifter

  EU planlegger innstramming av F-gassforordningen

  EU-kommisjonen slapp 29. juni et veikart for en revisjon av F-gassforordningen. EU ønsker å forlenge nedtrappingen for bruk av HFK-gasser i tråd med Montrealprotokollen, samt å stramme inn reguleringen på flere områder.

 3. Kulde

  Spydspiss innen CO2 i Vestfold

  IAC Vestcold er en solid kuldeentreprenør i Vestfold som arbeider spesielt mot kuldemarkedet innen butikk og prosesskjøling. Bedriften ledes av Jan Harald Eriksen og har i dag ca. 30 ansatte. Bedriften eies i dag av Viessmann.

 4. Fagutdanning og sertifisering, Kulde

  Bill.mrk: Læreplass søkes

  Koronakrisen har gjort at mange av VKEs medlemsbedrifter har krevende økonomi om dagen, det er også mange som er bekymret for tiden fremover. Men nå er det mange elever som skal ha opplæring i bedrift og som søker læreplasser. Bransjen kan gå glipp av mange gode fagarbeidere om vi ikke finner læreplasser til elevene.

 5. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Gode råd til deg som nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du gode råd dersom du nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter som har blitt påvirket av krisen.

 6. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger i dag.