VKE

Innhold

Oppgang i søkertall til kuldefaget

Etter et nedslående år i 2019 med bare 93 søkere til kuldelinjene har søkerantallet steget til 116 søkere i år.

Utdanningsdirektoratet slapp 17. mars søkertallene til videregående opplæring. Tallene viser en økning i antall søkere til kulde- og varmepumpeteknikk (Vg2).

– Dette er en gledelig oppgang etter de lave søkertallene i 2019. Det er viktig at VKE sammen med bransjen og skolene fortsatt jobber aktivt for å øke rekrutteringen til utdanningen, sier Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE.

Jenter søker seg til faget
Det er også gledelig at det er en oppgang i antall jenter som søker seg til yrkesutdanninger i både bygg- og anlegg og i elektrofag. Elektrofag har generelt hatt en liten nedgang i antall søkere.

Fagfornyelse
VKE deltar aktivt i læreplangruppen for de nye læreplanene for Vg2 og Vg3. Nytt fra skoleåret 2021/2022 er den nye linjen ventilasjon- og kuldeteknikk som erstatter kulde- og varmepumpeteknikk. Kunnskapsdepartementet har bestemt at ingen Vg2-løp kun skal føre frem til ett fagbrev. I arbeidet med fagfornyelsen av den yrkesfaglige utdanningen og ny tilbudsstruktur har det vært viktig å redde kulde-utdanningen.

– Det var fare for at kuldeteknikk hadde blitt lagt ned uten det nye ventilasjonsteknikkfaget, og i Vg2 ville kuldeteknikk blitt lagt inn under automatisering, sier Espen Rønning. VKE tror den økte allsidigheten i faget vil øke interessen og søkerantallet til faglinjen.

Flere nyheter

 1. Kulde, Energi, HMS

  Standard for brannfarlige kuldemedier i varmepumper til avstemning

  Den internasjonale elektrotekniske kommisjonen (IEC) reviderer sikkerhetsstandarden IEC 60335-2-40, som omfatter varmepumper, AC og avfuktere. De foreslåtte nye kravene vil muliggjøre sikker, energieffektiv og kostnadseffektiv utforming anlegg som bruker brannfarlig kuldemedier med svært lav klimapåvirkning.

 2. Næringspolitikk, Medlemskap

  Nytt Digitalt veikart med klare anbefalinger til ledere i byggenæringen

  Rapporten Digitalt veikart 2.0 fra BNL er lansert. – Skal vi komme videre med digitaliseringsarbeidet, må ledere både forstå hvorfor de skal digitalisere, hvordan de kan gripe det an i egen organisasjon, også må vi bli enige om hvordan vi skal digitalisere sammen, sier Jon Sandnes, adm.dir. i BNL.

 3. Tall og fakta, Medlemskap, Ventilasjon, Kulde, Energi

  Venter betydelig fall i klimamarkedet

  Det er først i 2021 at krisen ventes å ramme klimamarkedet, og fallet kan bli betydelig. Det ventes en nedgang på nesten 9 % neste år, viser VKEs markedsrapport og prognose for neste periode.

 4. F-gass, Kulde, Høring

  Høring om regelverk for fluorholdige klimagasser

  EU-kommisjonen publiserte 29. juni 2020 et veikart for gjennomgang og endringer i regelverket for fluorholdige gasser (F-gasser). Nå ønsker de innspill på dagens regelverk.

 5. Medlemskap

  Ny rabattavtale på Mercedes-Benz for VKE-medlemmer

  Fordelstorget har inngått ny avtale med Erik Arnesen AS som forhandler Mercedes-Benz.

 6. Fagutdanning og sertifisering, F-gass, Kulde

  F-gass-fornyelse: Kursplass til én av fire innen fristen

  Får du ikke fornyet F-gass-sertifikatet i tide, kan du ikke jobbe lovlig etter 1. desember. Vil du ta kurs før eksamen? Meld deg på nå – det er bare plass til én av fire.