HFK-tiltak i klimaplanen

Thor Lexow, adm.dir i VKE, med innspill på Klimaplanen 2021 - 2030 til Stortingets Energi og miljøkomité.

VKE med klare anbefalinger til Stortingets energi- og miljøkomité under høring om regjeringens Klimaplan for 2021 – 2030.

Velfungerende og klimasmarte installasjoner kan i stor grad redusere klimapåvirkningen fra bygg. Og med varmepumper frigir man elektrisk kraft til andre viktige områder i samfunnet.

Vår bransje leverer anlegg og tjenester som er helt nødvendige i et moderne samfunn. Varmepumper og kuldemaskiner er viktig for helsevesenet, dagligvarehandelen, næringsmiddelindustrien, akvakultur og marin industri, datakjøling og klimakjøling. Dette er bare noe av det vår bransje leverer.

Gårsdagens teknologi benyttet i stor grad HFK som arbeidsmedium. I dag vet vi at det ikke var særlig klimasmart. HFK er en gruppe syntetiske fluorholdige gasser som er sterke klimagasser.

Faktisk er hele 2,6 % av Norges totale klimagassutslipp relatert til HFK.
I norske næringsbygg er det installert anlegg med HFK som tilsvarer 2,2 millioner tonn CO₂, dersom dette slipper ut. I tillegg kommer HFK i over 1 million varmepumper i private hjem.

For å gi et forholdstall på hva en lekkasje fra en enkelt luft-til-luft-varmepumpe med HFK betyr, så tilsvarer dette CO₂ -utslippet fra et års bilbruk med fossilbil.

Det er gjort tiltak for å begrense lekkasjer og få returnert brukt HFK til godkjente mottak. Dessverre lekker det fortsatt mye HFK fra anlegg ut i atmosfæren. 3/4 av lekkasjene fra disse anleggene skjer ved løpende drift og 1/4 er lekkasje ved sanering av anlegg. Sett i forhold til totale utslipp av HFK i Norge, er mindre enn 5 % samlet inn til godkjent mottak i perioden 1991 – 2015.

Vi ønsker raskere utfasing av HFK
I årene som kommer, vil en rekke produkter og anlegg med HFK bli utfaset og erstattet av klimavennlige løsninger. Ved å øke innsamlingen av brukt HFK kan man hindre at gass fra produkter som blir skrotet eller reparerte, lekker ut i atmosfæren.
VKE er positive til at regjeringen vil øke informasjonen og tilsynet med regelverket for HFK. Men vi mener det må mer til . Klimavennlige alternativer til HFK må tas i bruk raskere og i større omfang.

Vi foreslår 3 tiltak for omlegging til klimavennlige kuldemedier

  1. Styrk kunnskapen om klimavennlige kuldemedier hos bygg- og anleggseiere, slik at eksisterende anlegg blir sanert forskriftsmessig og nye anlegg blir klimavennlige.
  2. Hev kompetansen og styrk fagutdanningen for kulde- og varmepumpemontører, spesielt med fokus på å håndtere klimavennlige alternativer til HFK på en sikker måte.
  3. Stimuler til økt bruk av klimavennlige kuldemedier med støtteordninger fra Enova.

VKEs skriftlige innspill til Klimaplan for 2021-2030 kan du lese her. 

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: