Ønsker innspill til nye studieplaner for KEM-fagskoleutdanning

Publisert

Roy Peistorpet er lærer i Fagskolen Innlandet og sentral i arbeidet med læreplanene. Foto: Fagskolen Innlandet.

Varme- og kuldeinstallasjoner og ventilasjon- og klimainstallasjoner står sentralt i den nye fagskoleutdanning. Arbeidsgruppen foreslår nytt navn på utdanningen: VVS- og klimateknikk. Nå er anledningen åpen for å gi innspill.

Studieretningen VVS- og klimateknikk omhandler i hovedsak installasjoner innomhus. Både VKE og Rørentreprenørene Norge har hatt viktige roller i utviklingen av studiet, og KEM-linjen er dermed tilrettelagt både for arbeidsmarkedet og byggebransjens behov. Studentene har i hovedsak bakgrunn som kuldeteknikere og rørleggere, og får innblikk i hverandres fagfelt under utdannelsen. Dette gir en viktig krysskompetanse som gjør det mulig å se helheten i byggeprosjektene.

– Arbeidet kan ikke utføres av arbeidsgruppene alene, vi er avhengig av innspill fra fagskolesektoren og partene i arbeidslivet, sier direktør for kompetanse og utvikling Oddgeir Tobiassen i Rørentreprenørene Norge. Tobiassen sitter sammen med Roy Peistorpet (Fagskolen Innlandet, Gjøvik) og Rune Brattland (Fagskolen i Agder, Grimstad) i en av arbeidsgruppene som har utarbeidet utkastet.

De er nominert til arbeidet av Nasjonalt fagskoleråd til å utvikle studieplaner for fagskoleutdanning KEM. Hver arbeidsgruppe består av tre personer med faglig bakgrunn fra høyere yrkesfaglig utdanning eller relevant arbeidsliv.

Kom med innspill!
Nasjonalt fagskoleråd legger opp til en åpen prosess og bred involvering med innspillsrunder på planutkast midtveis i arbeidet. Innspillene kan gis mellom 14. januar og 14. mars 2021.
– Vi håper så mange som mulig fra partene i arbeidslivet, utdanningssektor og andre interessenter vil gi innspill på studieplanene sier Thor Lexow, adm.dir. i VKE.

Slik gir du innspill
Via lenkene under blir du sendt til et skjema i Microsoft Forms for studieplanen for KEM. I skjemaet får du først presentert planutkast med endringer som arbeidsgruppene har utarbeidet. Deretter blir du presentert for en rekke spørsmål arbeidsgruppene ønsker svar på. Du kan sende inn innspill frem til 14. mars 2021 kl. 23:45.

Gi ditt innspill her!

Digitalt innspillseminar
I tillegg til denne innspillsrunden inviterer arbeidsgruppen til digitalt høringsseminar onsdag 17. februar 2021 kl. 1300-1430 på Zoom.

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: