Norges første ventilasjonsteknikere med fagbrev

Rejhan Ajeti og Hossein Rahmanijou i aksjon under fagprøven. Foto: Tom-Erik Alm.

Flere års arbeid med å få på plass det nye ventilasjonsteknikkfaget har endelig ført til at de første fagbrevene i ventilasjonsteknikkfaget har blitt gitt. To ansatte i Luftkvalitet AS ble de første som tok fagprøven som praksiskandidater og som kan pryde seg med yrkestittelen ventilasjonstekniker.

Krevende fagprøve
I midten av november begynte Rejhan Ajeti og Hossein Rahmanijou på fagprøven i ventilasjonsteknikk. Begge har deltatt på praksiskandidatkurs i regi av VKE og OTDE og tatt teorieksamen som privatister. Fagprøven ble gjennomført ute på et ventilasjonsanlegg hos en kunde.

Rejhan og Hossein fikk en krevende fagprøve i regi av prøvenemnda i Oslo, men takket vært lange erfaring og mye kompetanse innenfor ventilasjon gikk fagprøven fint. En krevende fagprøve for begge ble belønnet med de første fagbrevene gitt i ventilasjonsteknikkfaget.

Fagprøven ble vurdert av Ståle Nylund og Tom-Erik Alm i den nye prøvenemnda for ventilasjonsteknikkfaget.

Nemndsleder og sjef
En veldig fornøyd sjef, Henning Friis, er stolt over sine ansatte som har bestått fagprøven. Henning, som også sitter i styret til VKE, har hatt en sentral rolle i utviklingen av det nye faget. Han har ledet arbeidet med læreplanene for vg2 og vg3, og er leder for prøvenemnda i Oslo. Men de første fagprøvene kunne han ikke være med å bedømme, siden begge kandidatene kom fra egen bedrift.

Henning håper å få rekruttert flere nemndsmedlemmer fra de som når går opp som praksiskandidater i faget.

– Prøvenemndene består gjerne av folk med fagbrev, men vi har ingen med fagbrev. Vi ønsker å få fylt opp prøvenemndene med kandidater med god faglig tyngde, og det er derfor aktuelt å invitere de praksiskandidatene med lang erfaring inn i nemndene, sier Henning Friis.

Snart skal de bli flere
– Dette er et stort øyeblikk for hele bransjen, sier Thor Lexow, adm.dir. i VKE. Arbeidet med å få på plass dette faget har tatt lang tid, men nå har alt arbeidet blitt kronet med de første fagbrevene. Jeg er ordentlig stolt på vegne av de nye fagarbeiderne.

 Fremover er det mange fagprøver som skal tas, nesten femti har tatt privatisteksamen og står i kø for å ta fagbrev. Allerede ved nyttår håper VKE at så mange som ti har klart å ta fagbrev. I tillegg er de første lærlingene på jobb ute i bedrift, de vil begynne å ta fagprøver våren 2024.

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: