Ny sikkerhetsforskrift for varme arbeider

Foto: Niels Elling Wisth
Finans Norge Forsikringsdrift har vedtatt en ny sikkerhetsforskrift og sjekkliste for varme arbeider som vil gjelde fra 1. januar 2024.
Foto: Niels Elling Wisth
Finans Norge Forsikringsdrift har vedtatt en ny sikkerhetsforskrift og sjekkliste for varme arbeider som vil gjelde fra 1. januar 2024.
Ifølge den nye sikkerhetsforskriften er varme arbeider er aktiviteter hvor det benyttes arbeidsverktøy og -utstyr som genererer gnister og/eller varme som kan føre til brann. Det omfatter bruk av åpen og skjult flamme, varmlufts-, sveise-, skjære- og slipeutstyr.
Formålet med godkjenningsordningen er å redusere brannrisikoen ved varme arbeider. Det viktigste for å nå dette målet, er ikke å lære å slokke brann. Det viktigste er å hindre at brann oppstår. Erfaringene viser at brann som følge av varme arbeider som oftest skyldes manglende forståelse for brannrisikoen ved varme arbeider, menneskelig svikt, mangel på kunnskap og mangel på forebyggende rutiner og tiltak. Ordningens primære tiltak er derfor å skape de riktige holdningene til brannrisikoen og å etablere en risikobevisst adferd ved utførelse av varme arbeider slik at brann overhodet ikke oppstår.
Varme arbeider i vår bransje
Bedrifter i kulde- og ventilasjonsbransjen benytter ofte utstyr som kan generer gnister eller varme, og arbeide med dette utstyret må derfor følge sikkerhetsforskrift for varme arbeider slik at de er dekket av bedriftens forsikringsordning.
Finans Norge Forsikringsdrift har sammen med Brannvernforeningen utarbeidet en sjekkliste, som erstatter den tidligere arbeidsinstruksen, som skal fylles ut før man setter i gang med varme arbeider.
Sjekklisten ved utførelse av varme arbeider skal alltid fylles ut i fellesskap før arbeidet utføres av oppdragsgiver og utførende. Den som utfører varme arbeider plikter å forvisse seg om at arbeidet utføres sikkert og i henhold til gjeldende lover og forskrifter. Navngitt brannvakt skal kontinuerlig overvåke brannrisiko under arbeidet, i pauser og nødvendig tid etter at arbeidet er avsluttet, minimum en time. Utførende kan være brannvakt der brannrisikoen vurderes som lav. Brannvakt og utførende skal ha gyldig sertifikat for utførelse av varme arbeider.
Arbeider på tak
En av de større endringene i den nye forskriften og i sjekklisten er at det skal utarbeides en skriftlig risikovurdering for takarbeid. Det er viktig å merke seg at med takarbeid menes her arbeid som utføres på selve taket, ikke arbeid oppe på taket. Så denne endringen vil medføre at bl.a. taktekkere må lage en risikovurdering når man skal f.eks. legge takmembran. Dersom man skal utføre arbeid oppe på taket som krever sliping av metall eller hardlodding så vil ikke dette kreve en skriftlig risikovurdering iht. forskrift om varme arbeider, men man må selvfølgelig gjennomføre en vanlig risikovurdering for disse arbeidene.
Brannvernforeningen vil offentliggjøre en veiledning til sikkerhetsforskriften om ikke alt for lang tid.
Ny sikkerhetsforskrift for varme arbeider kan lastes ned her.
Sjekklisten kan lastes ned her.
Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.
På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.
Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.
I mars ble ny NS 3031 fastsatt av Standard Norge. Det er en stor milepel for alle som jobber med energiberegninger, klimagassberegninger og optimalisering av VVS-installasjoner i bygninger. Her kommer en gjennomgang av bakgrunn og hva som er nytt.
Knut Skogstad og Bjørn-Osvald Skandsen ble under generalforsamling i NHO Byggenæringen valgt som henholdsvis, styremedlem i NHO Byggenæringen og medlem av NHO Byggenæringens valgkomité. Med dette valget er VKE godt representert i Norges viktigste organisasjon for bygg og anlegg.
AREA, den europeiske bransjeforeningen for kuldeentreprenører, arrangert nylig sin generalforsamling. Generalforsamlingen arrangeres hvert år av ett av medlemmene og i år hadde SOSIAD (den tyrkiske kuldeforeningen) invitert til møte i Istanbul. VKE er medlem i AREA og representerer de norske entreprenørene i kulde- og varmepumpebransjen.