Nytt kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker

Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTDE og VKE setter nå opp et nytt kurs til høsten.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTDE og VKE setter nå opp et nytt kurs til høsten.
Ventilasjonstekniker er en ny fagutdanning innen elektrofag. For dem med lang relevant erfaring er det mulighet til å ta fagbrev uten opplæring i skole og læretid i bedrift. Dette kalles praksiskandidatordningen.
Kravet for å melde seg opp til fagprøve som praksiskandidat er at du må dokumentere minst 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen (praksiskandidateksamen) med kompetansemål fra læreplanen i Vg3 ventilasjonsteknikkfaget, før fagprøven kan avlegges.
Oppstart og varighet
OTDE og VKE vil fra 17. oktober 2023 starte teoriforberedende kurs i ventilasjonsteknikkfaget. Kurset vil gå over ca. 30 uker, med tverrfaglig eksamen mai/juni 2024.
Kursets varighet vil være 120 timer fordelt over én kveld per uke, med ca. 4 undervisnings-timer per kveld.
Krav til forkunnskaper
Å kunne regne i Vg3 ventilasjonsteknikkfaget innebærer å utføre matematiske beregninger og vurdere resultater i forbindelse med planlegging, gjennomføring og dokumentasjon. Det vil også si å foreta lufttekniske beregninger i et ventilasjonsanlegg. Det innebærer også å kunne hente informasjon om fysiske størrelser ut av tabeller og diagrammer. Kursdeltaker må ha grunnleggende forkunnskaper i praktisk matematikk.
Noen relevante lenker for kontroll av forkunnskaper:
https://www.kompetansenorge.no/test-deg-selv/
https://ndla.no/nb/subject:1:4c20c255-cf86-44b7-b628-950a4911c686/
Undervisningsmateriell
Tilgang til nødvendig undervisningsmateriell vil bli gitt på kurset. Kursdeltaker stiller med egen PC med Microsoft Office.
Det er en fordel om kursdeltaker har kjennskap til NEMITEKs kompetansebibliotek med Ventøk-serien, SINTEF Byggforskserien, Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) og Maskinforskriften.
Nettkurs
Kurset gjennomføres med fjernundervisning via web og en fysisk oppstartssamling hos OTDE i Farexvegen 7 på Frogner utenfor Oslo.
Kursavgift
Kursavgiften er kr 28 400.
For VKEs medlemsbedrifter gis det 20 % rabatt og kursavgiften er kr 22 720.
Oppmeldingsavgift til eksamen
Ved oppmelding til eksamen må deltakerne betale oppmeldingsavgift til fylkeskommunen på kr 1 251 (pris per 01.01.2023).
Påmelding
Kurset har en kapasitet på 24 kursdeltakere.
Påmeldingsfrist er 9. oktober 2023. Vi tar forbehold om å avlyse kurset dersom det ikke blir nok påmeldte.
Påmelding gjøres ved å sende epost til marianne@otde.no.
Finans Norge Forsikringsdrift har vedtatt en ny sikkerhetsforskrift og sjekkliste for varme arbeider som vil gjelde fra 1. januar 2024.
Tirsdag 21. november 2023 kl. 08.15 – 09.00 arrangerer vi webinar for våre medlemsbedrifter. Her får du råd og tips ved avtaleinngåelse og håndverkertjenesteloven.
– Revisjonen av f-gassforordningen er kommet et skritt nærmere for å bli vedtatt og dermed et skritt nærmere utfasing av de sterke fluorholdige klimagasser sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.
Mange av våre bedrifter er i en situasjon der de er nødt til å vurdere eller gjennomføre nedbemanninger. I en slik situasjon er det viktig å kjenne regelverket. Onsdag 15. november 2023 kl. 10.00 – 11.15 arrangerer BNL webinar for våre medlemsbedrifter.
I slutten av september leverte NHO og LO en felles strategi for energieffektivisering, varmepumper i bygg og lokal solkraftproduksjon. – Strategien er en driver for betydelig satsing på enøk for å redusere kraftbehovet til bygg og industri og frigi elektrisitet til andre formål enn oppvarming, sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE.
– Vi venter en liten nedgang i klimamarkedet i år, etterfulgt av en betydelig nedgang neste år, sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE. Når vi får et oppsving i nybyggingen, som Prognosesenteret venter i 2025, kan vi få en solid opphenting på hele 10 prosent.