Forskrift om håndtering av farlig stoff på høring

Publisert

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.

DSBs formål med endringene er å oppdatere forskriften slik at den harmoniseres med gjeldende regelverk på andre områder. Spesielt viktig har det vært å endre kriteriene for klassifisering av farlig stoff slik at den følger Forskrift om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP-forskriften).
DSB har også sett behovet for en mer detaljert regulering i møte med omstillingen i samfunnet ed bruk av mer miljøvennlige energistoffer. 

– Vi tror DSB tar innover seg den økte risikoen vi vil se ved bruk av naturlige kuldemedier, kanskje spesielt den utstrakte bruken av hydrokarboner som er i ferd med å skylle innover markedet, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.

Relevante endringer for bransjen
DSB foreslår at man avgrenser forskriftens virkeområde for brannfarlig stoff ved at nå kun stoffer som oppgis i vedlegg 1 til forskriften vil reguleres av forskriftene. Vedlegg 1 justeres også slik at den harmoniseres med CLP-forskriften. 

Definisjonen på trykksatt stoff endres slik at den harmoniseres med forskrift om trykkpåkjent utstyr. For at utstyr med trykksatt stoff skal omfattes av forskrift om håndtering av farlig stoff må det kategoriseres som kategori II eller høyere iht. forskrift om trykkpåkjent utstyr. 

I forskrift om håndtering av farlig stoff videreføres det forbud mot oppbevaring av brannfarlig gass kjeller eller rom under terreng. For kulde- eller varmepumpeanlegg utført i henhold til anerkjent standard (NS-EN 378) er det foreslått at disse får et unntak fra dette forbudet. Et unntak blir også gitt til heltrukne rørføringer installert i henhold til anerkjente normer på området.

Kulde- og varmepumpeanlegg med mer enn 400 liter kuldemedium vil bli underlagt krav om kontroll ved konstruksjon, produksjon, installasjon, endring eller reparasjon utført av teknisk kontrollorgan eller annet akkreditert inspeksjonsorgan. Dette er tilsvarende som for kulde- og varmepumpeanlegg som i dag inneholder mer enn 400 liter giftig stoff (ammoniakk).

VKE vil sende høringssvar
–Jeg er glad for at DSB har tatt tak i forskrift om håndtering av farlig stoff og at de oppdaterer den slik at forskriften tar inn over seg de endringene vi ser vil komme i markedet. VKE er positive til endringene og vil spille dette inn til DSB innen fristen, sier Espen Rønning.

VKE ønsker gjerne å høre fra bedrifter som har synspunkter på endringene som er foreslått av DSB. Da vil VKE kunne legge dette inn sammen med sine kommentarer.

Høringsfristen er 11. desember og høringen med tilhørende dokumenter kan finnes på DSBs nettsider

 

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: