Julehilsen fra VKE

Publisert

Snart ringes julen inn, 2024 går mot slutten og vi kan igjen senke skuldrene og nyte en velfortjent juleferie. VKE ønsker å sende alle en julehilsen og fortelle om hva vi har arbeidet med i året som har gått.

Nok et krevende år for byggenæringen
2024 har byggenæringen som helhet opplevd en betydelig nedgang i aktivitet. Til tross for utfordringene, har klimabransjen fortsatt å tilpasse seg og opprettholdt aktiviteten. Norsk industri går godt om dagen og dette gir gode muligheter for de bedriftene som leverer tjenester til industrien.

VKE – en bransjeforening i vekst
I løpet av året har VKE fått flere nye medlemmer. Bransjen står sterkere når flere bedrifter velger å organisere seg og å stå sammen om sakene som er viktig for medlemmene. Nytten og viktigheten av å tilhøre en bransjeforening merker man spesielt når det kreves endring for å være relevant og konkurransedyktig.

Flere høydepunkter
Til tross for vanskeligheter i byggemarkedet så har det vært et år med mange gode resultater.  Spesielt vil vi trekke frem arbeidet som er gjort for fagopplæringen og opplæringskontoret Kulvent innen ventilasjonsteknikkfaget og kulde- og varmepumpeteknikkfaget. Aldri før har vi hatt så mange lærlinger ute i bedriftene.

Arbeidet innen fagutdanning, læreplasser, standardisering, digitalisering, sirkulær økonomi samt endringer i lovverk og forskrifter har stått øverst på listen over oppgaver. Vårt arbeid med seriøsitet, bærekraft og kompetanse i fellesskapet i NHO byggenæringen er helt avgjørende for å ivareta bransjens interesser og sikre gode rammebetingelser. Å ha NHO i ryggen gir VKE reell påvirkningskraft.

Hva er det viktigste VKE har arbeidet med i 2024?

  • Klima og miljø:
    • Økt avgift på HFK: VKE har fulgt utviklingen av økende CO₂-avgifter og HFK-avgifter, og informert medlemmene om konsekvensene for bransjen.
    • Nye klimakrav i bygg: VKE har vært aktivt involvert i utformingen av fremtidige klimagasskrav i bygg og har understreket viktigheten av å inkludere hele byggets livsløp i beregningene.
    • Ny energimerkeordninger for bygninger.
    • F-gassforordningen: VKE har fulgt utviklingen av den nye f-gassforordningen og informert om konsekvensene for bransjen, inkludert nye sertifiseringskrav.
    • Naturlige kuldemedier: VKE har fremmet bruk av naturlige kuldemedier og støttet Enovas satsing på varmepumper med naturlige kuldemedier.
  • Utvikling av bransjen:
    • Nye standarder: VKE har bidratt til utviklingen av nye standarder for kjøp av byggevarer og tekniske produkter, noe som vil bidra til mindre konflikter og bedre balanse mellom partene.
    • Opplæring og kompetanse: VKE har jobbet for å sikre god kompetanse i bransjen gjennom opplæringskontoret Kulvent og ved å tilby ulike kurs og opplæringsprogrammer.
    • Ny prøvestasjon med naturlig kuldemedium (R-744) for fagprøver i kulde- og varmepumpeteknikkfaget.
    • Samarbeid med internasjonale organisasjoner: VKE har vært aktiv i internasjonale organisasjoner som AREA og Eurovent, og representert norske interesser på europeisk nivå.
  • Politisk påvirkning:
    • Statsbudsjettet: VKE har jobbet for å påvirke statsbudsjettet og sikre gode rammebetingelser for bransjen.
    • Høringer: VKE har deltatt i ulike høringer og gitt innspill til nye lover og forskrifter.
    • Samarbeid med NHO: VKE har samarbeidet med NHO Byggenæringen for å ivareta bransjens interesser på politisk nivå.

Viktige temaer som har stått i fokus for VKE i 2024:

  • Energiøkonomisering: VKE har fremmet tiltak for å øke energieffektiviteten i bygg og anlegg.
  • Digitalisering: VKE har sett på mulighetene for å bruke kunstig intelligens og andre digitale verktøy i bransjen.
  • Bærekraft: VKE har jobbet for å fremme bærekraftige løsninger og redusere miljøpåvirkningen fra bransjen, bl.a. ved å fremme bruk av naturlige kuldemedier og verktøy for å lage miljødeklarasjoner for produkter (EPD).
  • Kompetanseutvikling: VKE har gjennomført en rekke webinarer foør å bygge god kompetanse.

Samlet sett har VKE i 2024 vært en aktiv pådriver for en mer bærekraftig og innovativ bygg- og anleggsbransje.

Vi takker for samarbeidet i 2024 og ønsker en riktig god jul og et godt nytt år!

Julehilsen fra
Thor og Espen

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: