Lys i sikte for klimamarkedet
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.
Med klimamarkedet mener vi markedet for installasjon og vedlikehold av ventilasjons-, kulde- og varmepumpeanlegg, inkludert automatikk og produkter.
– Vi venter en kraftig vekst allerede i 2025 i takt med rentekutt og økt etterspørsel, samt drahjelp fra de to nye sykehusbyggene i Oslo, sier Thor Lexow, adm.dir. i VKE.
Venter imidlertid en kraftig vekst allerede i 2025
Markedsutsiktene for klimamarkedet knyttet til både nybygg og ROT (renovering, ombygging og tilbygg) er preget av at inflasjonen har avtatt og at rentenivået har vært høyt. Arbeidsledigheten har tross alt holdt seg lav også innen bygg og anlegg. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år. Vi venter imidlertid en kraftig vekst allerede i 2025 i takt med rentekutt og økt etterspørsel, samt drahjelp fra de to nye sykehusbyggene i Oslo. Veksten i byggemarkedet ventes å fortsette i 2026.
Nye boliger og yrkesbygg
Prognosen for igangsettingstillatelser til boliger viser en betydelig opphenting fra i år, men fortsatt lavt relativt til både boligbehovet og det som har vært normalt etter 2014. I 2026 viser prognosene at det vil registreres 29 000 igangsettingstillatelser til boliger. Markedet for nye yrkesbygg ventes å hente seg raskt seg opp fra en bunn i 2024 til mer normale nivåer i 2025 og 2026.
Tror på vekst i ROT-markedet
Vi venter at veksten i ROT-arbeider på boliger tar seg opp i 2025, med den mest positive årlige vekstraten siden 2020. I 2026 viser prognosen ytterligere vekst. ROT-markedet for yrkesbygg har hatt positiv vekst blant annet på grunn av at krav og støtte til energitiltak har begynt å gjøre seg gjeldende. Vi venter også en vekst i dette markedet for 2025 og 2026. Den sterkeste veksten i ROT-arbeider ventes for kontor- og administrasjonsbygg. Strengere klimamål trekker også i retning av økt etterspørsel etter ROT-arbeider.
Markedet for nyinstallasjon og vedlikehold av ventilasjonsanlegg tilknyttet bygg i 2023 er anslått til 14,5 mrd. kroner. Klimaentreprenørene har vist seg å være mindre utsatt for nedgang i boligbyggingen enn mange andre entreprenører. Om lag 3/4 av alle klimaarbeider i bygg skjer i yrkesbyggsegmentet og ca. halvparten av markedet er arbeider i eksisterende bygg.
Krav til energieffektivitet driver etterspørselen
Nedgangen i markedet forventes å snu fra neste år, med store sykehusbygg under oppføring samt flere kontor- og undervisningsbygg. I fremtiden tror vi at skjerpede myndighetskrav til energieffektivitet i bygg vil ta over som viktigste driver for etterspørselen.
I tillegg til installasjon og vedlikehold av ventilasjon og varmepumper i bolig og klimakomfort i næringsbygg, utføres det anslagsvis arbeider for et par mrd. kroner i året innen dagligvarekjøling og prosesskjøling mv. i industrien, som ikke er med i definisjonen av klimamarkedet i denne rapporten, men noe vi håper å få med i framtidige rapporter.
VKEs markedsrapport
VKE Markedsrapport for klimamarkedet er sendt ut til VKEs medlemsbedrifter. Rapporten gis ut to ganger per år, én på høsten og én på våren. Rapporten produseres i samarbeid med Prognosesenteret AS.
Medlemmer av VKE kan laste ned markedsrapporten her (krever innlogging.)
Ventilasjonsforum arrangerer Inneklima-, energi- og ventilasjonskonferansen 2025 den 30. januar på Ambassaden i Henriks Ibsens gate 48, Oslo. Her møter du VKE som vil snakke om de nye kontraktstandardene, NS 8411 og NS 8412 for byggevarer og VVS-produkter. Besøk oss også på standen i utstillingsområdet!
Onsdag 18. desember signerte regjeringen en ny styringsavtale med Enova, som trer i kraft fra 1. januar 2025 og gjelder ut 2028. Den nye avtalen understreker den nære sammenhengen mellom energi og klima.
Regjeringen fortsetter sin opptrapping av CO₂-avgiften. Fra 1. januar 2025 vil avgiften øke med nesten 20 prosent. Avgiften på HFK-gasser er låst til CO₂-avgiften, så den vil øke forholdsmessig for de ulike HFK-ene.
Enova fortsetter sin satsing på varmesentraler som utnytter fornybare energikilder, med oppdaterte støttesatser for nye søknader fra høsten 2024. En særlig nyhet er den økte støtten til varmepumper som bruker naturlig kuldemedium, en teknologi som både er miljøvennlig og energieffektiv.
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.