Nye krav til energiklasser for luftfilter

Publisert

Illustrasjon av energimerke for luftfiltre, kilde: Eurovent.

Eurovent har fornyet sine energi- og effektivitetsklasser for luftfilter. Den beste klassen A+ henger høyt.

Den nye energiklassifiseringen er basert på ISO-standarden 16890 som kom i 2016. Etter en tre års overgangsperiode har Eurovent nå fornyet klassene både for filtreringskapasitet og energieffektivitet.

Bakgrunnen er at den nye standarden tester filtreringsevnen med et annet teststøv enn den gamle standarden. Det nye teststøvet ligner mer på den sammensetningen av partikler man finner i uteluft, og gjør at støvmengden i filtrene blir høyere. Dermed blir det annerledes midlere trykkfall, som er grunnlaget for å beregne energiforbruk.

Grensene mellom de ulike energiklassene er skjerpet, og energibruk i kWh/år er noe endret. Bare et fåtall produkter skal ende i de aller beste energi-klassene. Andelen av filtre i markedet fordelt på de enkelte energiklassene er vist i prosent:
A+ < 1 %
A < 5 %
B < 15 %
C < 30 %
D-E < 49 %

– Siden produktene har blitt mye bedre de siste årene, kommer mange luftfilter til å få en dårligere bokstav med den nye klassifiseringen, opplyser Svensk Ventilation på sine nettsider

Klassifiseringen vil bli revidert på nytt om tre år.

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: