Kontrollaksjon med salg av F-gass

Publisert

Foto: Torgrim Asphjell/Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet melder at de i løpet av høsten gjennomfører tilsyn med salg av fluorholdige klimagasser og varmepumper/kjøleanlegg med slike gasser.

Reglene for bruk og gjenbruk av HFK- gasser ble skjerpet inn i fjor. Fra desember 2018 ble det innført strengere regler for bruk av fluorholdige klimagasser (HFK-er) i Norge. Dette er sterke klimagasser som står for rundt 2,5 prosent av de norske klimagassutslippene.

Bedrifter som kjøper HFK må være sertifisert
De nye reglene følger av endringer av EU-regelverket for fluorholdige gasser, og innebærer at fluorholdige gasser bare kan selges til virksomheter som har nødvendig sertifisering for å håndtere slik gass. 

For enkelte bruksområder som for AC-anlegg i biler vil det være nok at ansatte har opplæringsbevis. Virksomheter som selger HFK-gasser skal føre regnskap over hvem de selger til og mengdene de har solgt.

Selger av varmepumper må sikre sertifisert installering
Det er også forbudt å selge varmepumper /kjøleanlegg uten at kjøper kan dokumentere at installasjonen blir gjort av en sertifisert installatør. I praksis betyr det at varmepumper ikke kan selges og installeres av privatpersoner.

På Returgass sine hjemmesider kan du sjekke om bedrifter og personell er sertifisert.

Kontrollaksjon i høst
Miljødirektoratet vil høsten 2019 kontrollere at selgere av gass og varmepumper følger opp pliktene sine. De vil også kontrollere om installatører arbeider uten sertifisering eller i usertifiserte firmaer.

Les mer om regelverket om fluorholdige klimagasser på Miljødirektoratets her.

Flere nyheter

  1. |

    Digitale produktpass – DPP

    Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

  2. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  3. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: