VKE

Innhold

Uheldig tidspunkt for å redusere Enova-støtte

Illustrasjon: Enova SF

Men varmepumper er fortsatt meget lønnsomme tiltak, poengterer VKE.

Enova reduserer støttesatsene for flere energitiltak i boliger fra 1. juni. Det går særlig ut over varmepumper som kan erstatte oljefyr.
– At Enova halverer støtten til varmepumper midt i den heteste utskiftingsperioden og før forbudet mot fyring med mineralolje trer i kraft, er uheldig, mener administrerende direktør Thor Lexow i VKE. Støtten til væske-til-vann-varmepumper halveres til 10 000 kr, mens støtten til luft-til-vann-varmepumper og ventilasjonsvarmepumper halveres til 5 000 kr.

Fortsatt lønnsomme
– Det er heldigvis ingen dramatikk i dette, da varmepumper er meget lønnsomme tiltak. Dette viser også salgsstatistikken, poengterer Lexow. Enova gir fortsatt støtte til akkumulatortank (5000 kr), noe VKE mener alltid bør installeres i et vannbårent distribusjonssystem. De som erstatter oljefyr med varmepumper for vannbåren varme, kan få støtte til å fjerne oljefyr og oljetank (10 000 kr) ut 2019.
– Gode selgere av varmepumpeløsninger vil ikke ha store problemer med å sette opp en enkel investeringsanalyse som viser hvor lønnsomme varmepumper er, mener Lexow.

Bør fremme klimasmarte varmepumper
Han mener Enova godt kunne gi ekstra støtte til klimasmarte varmepumper.
– Løsninger med spesielt god SCOP og kuldemedier med lav GWP kunne få ekstra støtte. Slik kan man øke etterspørselen etter produkter man ønsker skal være fremtidens varmeløsninger, sier Lexow.

Kutt i støtten for balansert ventilasjon
Enova kutter også i støtten for å installere balansert ventilasjon. Fra 1. juni går maksimalt støttebeløp ned fra 20 000 kr til 15 000 kr.
– Jeg er mer bekymret for denne reduksjonen; det er et tiltak som bedrer inneklima og dreier seg om langt mer enn å spare energi, påpeker Lexow.

Flere nyheter

 1. Fagutdanning og sertifisering, F-gass

  F-gass-sertifikat må fornyes innen 1. desember

  Miljødirektoratet har ved en forskriftsendring utsatt fristen for å fornye sertifikat for fluorholdige klimagasser (F-gasser) til 1. desember 2020.

 2. F-gass, Kulde, Lover og forskrifter

  EU planlegger innstramming av F-gassforordningen

  EU-kommisjonen slapp 29. juni et veikart for en revisjon av F-gassforordningen. EU ønsker å forlenge nedtrappingen for bruk av HFK-gasser i tråd med Montrealprotokollen, samt å stramme inn reguleringen på flere områder.

 3. Kulde

  Spydspiss innen CO2 i Vestfold

  IAC Vestcold er en solid kuldeentreprenør i Vestfold som arbeider spesielt mot kuldemarkedet innen butikk og prosesskjøling. Bedriften ledes av Jan Harald Eriksen og har i dag ca. 30 ansatte. Bedriften eies i dag av Viessmann.

 4. Fagutdanning og sertifisering, Kulde

  Bill.mrk: Læreplass søkes

  Koronakrisen har gjort at mange av VKEs medlemsbedrifter har krevende økonomi om dagen, det er også mange som er bekymret for tiden fremover. Men nå er det mange elever som skal ha opplæring i bedrift og som søker læreplasser. Bransjen kan gå glipp av mange gode fagarbeidere om vi ikke finner læreplasser til elevene.

 5. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Gode råd til deg som nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du gode råd dersom du nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter som har blitt påvirket av krisen.

 6. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger i dag.