Uheldig tidspunkt for å redusere Enova-støtte

Illustrasjon: Enova SF.
Men varmepumper er fortsatt meget lønnsomme tiltak, poengterer VKE.
Illustrasjon: Enova SF.
Men varmepumper er fortsatt meget lønnsomme tiltak, poengterer VKE.
Enova reduserer støttesatsene for flere energitiltak i boliger fra 1. juni. Det går særlig ut over varmepumper som kan erstatte oljefyr.
– At Enova halverer støtten til varmepumper midt i den heteste utskiftingsperioden og før forbudet mot fyring med mineralolje trer i kraft, er uheldig, mener administrerende direktør Thor Lexow i VKE. Støtten til væske-til-vann-varmepumper halveres til 10 000 kr, mens støtten til luft-til-vann-varmepumper og ventilasjonsvarmepumper halveres til 5 000 kr.
Fortsatt lønnsomme
– Det er heldigvis ingen dramatikk i dette, da varmepumper er meget lønnsomme tiltak. Dette viser også salgsstatistikken, poengterer Lexow. Enova gir fortsatt støtte til akkumulatortank (5000 kr), noe VKE mener alltid bør installeres i et vannbårent distribusjonssystem. De som erstatter oljefyr med varmepumper for vannbåren varme, kan få støtte til å fjerne oljefyr og oljetank (10 000 kr) ut 2019.
– Gode selgere av varmepumpeløsninger vil ikke ha store problemer med å sette opp en enkel investeringsanalyse som viser hvor lønnsomme varmepumper er, mener Lexow.
Bør fremme klimasmarte varmepumper
Han mener Enova godt kunne gi ekstra støtte til klimasmarte varmepumper.
– Løsninger med spesielt god SCOP og kuldemedier med lav GWP kunne få ekstra støtte. Slik kan man øke etterspørselen etter produkter man ønsker skal være fremtidens varmeløsninger, sier Lexow.
Kutt i støtten for balansert ventilasjon
Enova kutter også i støtten for å installere balansert ventilasjon. Fra 1. juni går maksimalt støttebeløp ned fra 20 000 kr til 15 000 kr.
– Jeg er mer bekymret for denne reduksjonen; det er et tiltak som bedrer inneklima og dreier seg om langt mer enn å spare energi, påpeker Lexow.
Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.
På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.
Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.
I mars ble ny NS 3031 fastsatt av Standard Norge. Det er en stor milepel for alle som jobber med energiberegninger, klimagassberegninger og optimalisering av VVS-installasjoner i bygninger. Her kommer en gjennomgang av bakgrunn og hva som er nytt.
Knut Skogstad og Bjørn-Osvald Skandsen ble under generalforsamling i NHO Byggenæringen valgt som henholdsvis, styremedlem i NHO Byggenæringen og medlem av NHO Byggenæringens valgkomité. Med dette valget er VKE godt representert i Norges viktigste organisasjon for bygg og anlegg.
AREA, den europeiske bransjeforeningen for kuldeentreprenører, arrangert nylig sin generalforsamling. Generalforsamlingen arrangeres hvert år av ett av medlemmene og i år hadde SOSIAD (den tyrkiske kuldeforeningen) invitert til møte i Istanbul. VKE er medlem i AREA og representerer de norske entreprenørene i kulde- og varmepumpebransjen.