Høring om regelverk for fluorholdige klimagasser

Illustrasjonsfoto.
EU-kommisjonen publiserte 29. juni 2020 et veikart for gjennomgang og endringer i regelverket for fluorholdige gasser (F-gasser). Nå ønsker de innspill på dagens regelverk.
Illustrasjonsfoto.
EU-kommisjonen publiserte 29. juni 2020 et veikart for gjennomgang og endringer i regelverket for fluorholdige gasser (F-gasser). Nå ønsker de innspill på dagens regelverk.
Nå inviterer EU-kommisjonen til en offentlig høring om regelverket som grunnlag for gjennomgangen som starter opp i høst. Både myndigheter, bedrifter og enkeltpersoner er invitert til å gi innspill. Det er mulig å gi innspill fram til 29. desember 2020 her.
EU-kommisjonen ønsker å få innspill fra et bredt spekter av interessenter, både offentlige myndigheter, bedrifter, bransjeforeninger, NGO-er, akademia, samt enkeltpersoner.
– VKE er bransjens høringsinstans når regler utformes. Det er viktig å bruke denne anledningen til å spille inn forslag som er tilpasset vår bransje og norske forhold slik at bransjen bidrar til en bærekraftig kulde- og varmepumpebransje sier Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE.
F-gassforordningen (EU) nr. 517/2014 ble innført for å redusere utslippene fra sterke fluorholdige klimagasser med to tredjedeler innen 2030. Fordi denne forordningen går foran den internasjonale Montreal-protokollen, så er det behov for justeringer for å sikre samsvar med øvrig regelverk og forpliktelser. I forbindelse med European Green Deal og ny teknologi vil EU-kommisjonen også undersøke om ytterligere utslippsreduksjoner er mulig.
Det er også noen endringer som er nødvendige for å styrke gjennomføringen og etterlevelsen av forordningen. Med disse målene i bakhodet vil EU-kommisjonen evaluere virkningen av dagens forordning og undersøke eventuelle virkninger av alternativer for å forbedre forordningen. Denne innspillsrunden tar derfor sikte på å samle inn synspunkter og dokumentasjon på forordningenes effekt så langt, samt å vurdere en rekke foreslåtte endringer fremover.
VKE jobber for at kuldeanlegg og varmepumper benytter kuldemedier med lav GWP-verdi. VKE mener at valg av kuldemedium må inngå i en større vurdering der risikovurdering, driftskostnader, TEWI (total beregning av drivhusbelastningen i en livsløpsvurdering) og andre kriterier tillegges vekt. I de tilfellene hvor man skal velge mellom kuldemedier med lav eller ingen GWP bør man gjøre en beregning av anleggets totale miljøbelastning over levetiden (inkludert strømforbruk).
– Her er det klart at regelverket må dekke både installasjons- og driftsstadiet for kuldeanlegg og varmepumper. Det å redusere lekkasjer av F-gasser under drift, vedlikehold og avhending er viktig for en seriøs bransje, avslutter Rønning.
VKE deltar og spiller synspunkter gjennom medlemskapet i AREA og Eurovent.
Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.
På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.
Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.
I mars ble ny NS 3031 fastsatt av Standard Norge. Det er en stor milepel for alle som jobber med energiberegninger, klimagassberegninger og optimalisering av VVS-installasjoner i bygninger. Her kommer en gjennomgang av bakgrunn og hva som er nytt.
Knut Skogstad og Bjørn-Osvald Skandsen ble under generalforsamling i NHO Byggenæringen valgt som henholdsvis, styremedlem i NHO Byggenæringen og medlem av NHO Byggenæringens valgkomité. Med dette valget er VKE godt representert i Norges viktigste organisasjon for bygg og anlegg.
AREA, den europeiske bransjeforeningen for kuldeentreprenører, arrangert nylig sin generalforsamling. Generalforsamlingen arrangeres hvert år av ett av medlemmene og i år hadde SOSIAD (den tyrkiske kuldeforeningen) invitert til møte i Istanbul. VKE er medlem i AREA og representerer de norske entreprenørene i kulde- og varmepumpebransjen.