VKE

Innhold

Miljødirektoratet utsetter fristen for å fornye F-gass-sertifikat

F-gass, Kulde, Lover og forskrifter

Publisert

Grunnet utfordringer med å avholde eksamen for alle som ønsker å fornye F-gass-sertifikatet har Miljødirektoratet bestemt å utsette fristen for å fornye F-gass-sertifikat til 1. september 2020.

Produktforskriften setter krav til sertifisering av personell og bedrifter som utfører arbeid på anlegg med fluorholdige klimagasser (F-gasser).

Tidsbegrenset gyldighet
Fra 1. juni 2020 vil sertifikatene ha en tidsbegrenset gyldighet på 5 år. Etter dette tidspunkt må både personlige sertifikat og bedriftssertifikat som er mer enn fem år fra utstedelsesdato fornyes. Det betyr at innen 1. juni vil sertifikater som er utstedt før 1. juni 2015 ikke lenger være gyldige.

Ny frist
Mange har meldt seg opp til eksamen nå i vår for å fornye sertifikatene sine. Men p.g.a. situasjonen med fare for koronasmitte, er eksamenene for tiden avlyst eller utsatt. Miljødirektoratet har derfor bestemt å utsette fristen for å fornye F-gass-sertifikatet til 1. september 2020.

Før sommerferien vil Miljødirektoratet gjøre en ny vurdering om det er behov for ytterligere utsettelse. De oppfordrer alle som har sertifikat som er mer enn 5 år gammelt til å melde seg opp til eksamen så snart eksamenssentrene åpner igjen.

Klok beslutning i en vanskelig periode
— Dette er en klok og helt nødvendig beslutning av Miljødirektoratet sier Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE. Det er viktig at alle bedrifter og montører som har behov for å fornye F-gass-sertifikatet sitt følger med på når eksamenssentrene gjenåpner, slik at de ikke blir stående uten sertifisering etter 1. september.

Les mer om F-gass-sertifisering på Miljødirektoratet.no eller på våre sider.

Flere nyheter

 1. Kulde, Energi, HMS

  Standard for brannfarlige kuldemedier i varmepumper til avstemning

  Den internasjonale elektrotekniske kommisjonen (IEC) reviderer sikkerhetsstandarden IEC 60335-2-40, som omfatter varmepumper, AC og avfuktere. De foreslåtte nye kravene vil muliggjøre sikker, energieffektiv og kostnadseffektiv utforming anlegg som bruker brannfarlig kuldemedier med svært lav klimapåvirkning.

 2. Næringspolitikk, Medlemskap

  Nytt Digitalt veikart med klare anbefalinger til ledere i byggenæringen

  Rapporten Digitalt veikart 2.0 fra BNL er lansert. – Skal vi komme videre med digitaliseringsarbeidet, må ledere både forstå hvorfor de skal digitalisere, hvordan de kan gripe det an i egen organisasjon, også må vi bli enige om hvordan vi skal digitalisere sammen, sier Jon Sandnes, adm.dir. i BNL.

 3. Tall og fakta, Medlemskap, Ventilasjon, Kulde, Energi

  Venter betydelig fall i klimamarkedet

  Det er først i 2021 at krisen ventes å ramme klimamarkedet, og fallet kan bli betydelig. Det ventes en nedgang på nesten 9 % neste år, viser VKEs markedsrapport og prognose for neste periode.

 4. F-gass, Kulde, Høring

  Høring om regelverk for fluorholdige klimagasser

  EU-kommisjonen publiserte 29. juni 2020 et veikart for gjennomgang og endringer i regelverket for fluorholdige gasser (F-gasser). Nå ønsker de innspill på dagens regelverk.

 5. Medlemskap

  Ny rabattavtale på Mercedes-Benz for VKE-medlemmer

  Fordelstorget har inngått ny avtale med Erik Arnesen AS som forhandler Mercedes-Benz.

 6. Fagutdanning og sertifisering, F-gass, Kulde

  F-gass-fornyelse: Kursplass til én av fire innen fristen

  Får du ikke fornyet F-gass-sertifikatet i tide, kan du ikke jobbe lovlig etter 1. desember. Vil du ta kurs før eksamen? Meld deg på nå – det er bare plass til én av fire.