Digitale produktpass – DPP

Digitalt produktpass er et nytt verktøy som EU nå utvikler som del av arbeidet med den sirkulære økonomien og bærekraftige produkter. Et digitalt produktpass er en digital samling av informasjon om et produkt gjennom hele dets livsløp – fra produksjon, bruk, vedlikehold til avhending eller resirkulering.

Det digitale produktpasset skal gi relevant, lett tilgjengelig og oppdatert informasjon til både produsenter, forbrukere, reparatører, myndigheter og avfallshåndteringsselskaper.

–  Akkurat som vi trenger pass når vi skal ut å reise vil våre produkter i fremtiden måtte ha et digitalt produktpass når det skal ut på livets reise – fra vugge til grav, forklarer Thor Lexow, administrerende direktør i VKE.

Hensikten med digitale produktpass
I 2019 lanserte EU den europeiske grønne giv (Green Deal) – en omfattende plan for å gjøre Europa mer bærekraftig og klimavennlig. Et viktig regelverk i denne planen er økodesignforordningen (ESPR). Formålet med denne forordningen er å sørge for at alle produkter som selges i EU blir mer miljøvennlige, og at Europa når målet om å bli klimanøytralt innen 2050.

Et av de viktigste verktøyene i den nye forordningen er innføringen av digitale produktpass (DPP). Et digitalt produktpass er en slags «digital ID» for et produkt, som inneholder viktig informasjon om produktets innhold, miljøpåvirkning, vedlikeholdsmuligheter, tilgjengelige reservedeler m.m. 

Støtter bærekraftige innkjøp og produksjon
Med det digitale produktpasset skal alle i verdikjeden – produsenter, leverandører, varehandel, forbrukere og gjenvinningsselskaper – få tilgang til riktig og oppdatert informasjon om produktene. Det gjør det enklere å ta gode valg og å bruke produkter på en mer bærekraftig måte. Digitale produktpass øke sporbarhet, fremme ombruk, reparasjon, resirkulering og riktig avfallshåndtering. Det vil også forhindre grønnvasking og gjøre det lettere å kontrollere at produkter følger myndighetskrav.

Hva betyr dette i praksis?
Økodesignforordningen stiller krav til hvordan produkter skal lages, brukes og resirkuleres. Det blir for eksempel krav om at produkter skal:

  • vare lenger
  • være enkle å reparere og oppgradere
  • kunne gjenbrukes og resirkuleres
  • inneholde færre farlige stoffer
  • bruke mindre energi og ressurser

Disse kravene skal gjelde for mange typer produkter – fra klær, elektronikk til byggematerialer og tekniske produkter. Målet er å redusere avfall, spare energi og gjøre det enklere å ta bærekraftige valg – både for produsenter og forbrukere.

Hvordan fungerer det teknisk?
Hvert produkt vil få en unik identifikator – altså en kode – som kobler det fysiske produktet til informasjonen i det digitale produktpasset. Denne informasjonen skal være lett tilgjengelig, for eksempel via en QR-kode eller annen digital løsning. Det gjør det mulig å skanne produktet og raskt få oversikt over dets egenskaper og miljøprofil. Disse løsningene skal være kompatible med internasjonale standarder og bygges på teknologi som allerede finnes i dag, slik at det blir enkelt og rimelig å ta i bruk for både små og store virksomheter.

Produktdokumentasjon skal ligge lagret digitalt i produktdatabaser litt som vi kjenner det fra EPREL som er det europeiske databasen for energimerkede produkter.

Når skjer dette?
Innføringen av digitale produktpass skal skje trinnvis de neste årene. Hva som skal være med i passene, vil variere fra produkt til produkt, og det kommer egne EU-regler for hver produktgruppe. Dette gjelder også produkter innen bygg og anlegg, som for eksempel byggevarer og tekniske produkter.

Nye standarder for digitale produktpass på høring
Med innføringen av digitale produktpass tar EU et stort steg mot en mer sirkulær og bærekraftig økonomi. For forbrukerne betyr det bedre informasjon og tryggere valg. For bedriftene betyr det tydeligere krav – men også nye muligheter for innovasjon og grønn vekst.

Nå er en serie av standarder for håndtering av data for digitale produktpass (DPP) på høring hos Standard Norge med frist 31. august 2025:

  • prNS-EN 18216, Digitalt produktpass – Datautvekslingsprotokoller
  • prNS-EN 18219, Digitalt produktpass – Unike identifikatorer
  • prNS-EN 18220, Digitalt produktpass – Databærere
  • prNS-EN 18221, Digitalt produktpass – Datalagring, arkivering og datavedvarenhet
  • prNS-EN 18222, Digitalt produktpass – Programmeringsgrensesnitt (API-er) for livssyklushåndtering og søkbarhet av produktpass
  • prNS-EN 18223 Digitalt produktpass – Systeminteroperabilitet

Her kan man lese og kommentere standardene.

Flere nyheter

  1. |

    Kostnadseffektiv konvertering fra elektrisk til vannbåren varme

    På oppdrag fra Enova har Asplan Viak kartlagt kostnader, barrierer og potensial for konvertering til vannbåren varme i bygninger. Studien viser at det er en tydelig sammenheng mellom kompetanse og kostnader. Billig strøm fra vannkraft, og en systematisk satsning på elektrisk oppvarming i mange tiår, er årsaken til at dagens marked for vannbåren varme fortsatt er lite skriver Asplan Viak.

  2. |

    Nå skal det bygges flere boliger raskere

    Mens de fleste andre var opptatt med langhelg og å feire 17. mai jobbet en arbeidsgruppe satt ned at Kommunal- og distriksdepartementet hardt med å få ferdig en rapport med tiltak som skal gjør plan- og byggesakprosessen raskere. Arbeidet er et ledd i regjeringens mål om 130 000 nye boliger innen 2030.

  3. |

    Skrot Norgespris på strøm!

    Et stort flertall av organisasjonene i arbeidslivet ber regjeringens om ikke å innføre Norgespris på strøm. VKE har gjennom NHO Byggenæringen jobbet for å få frem hvorfor Norgespris er en dårlig løsning for vår bransje og hele næringslivet. – Her blir man forledet til å tro at man sikrer folk varig billig strøm sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: