Hva betyr lærlingeklausul og seriøsitetsbestemmelser for bransjen?

1. august trer den nye lærlingeklausulen om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter i kraft. Der blir kravet til hvor mange lærlinger som må delta i arbeidet skjerpet betraktelig.

Tidligere var kravet at man måtte ha en eller flere lærlinger som deltok i arbeidet, dette er nå endret til at minst 10 % av arbeidet må utføres av lærlinger og minst én lærling må delta i arbeidet. Det er også planlagt en videre innstramming fra 2028 at dette kravet vil gjelde hvert enkelt fag.

– Dette er en vesentlig skjerping av reglene for bruken av lærlinger i offentlige kontrakter, selv om selve forskriften kun kommer til å gjelde når det er for lite læreplasser til lærlinger. Men bestemmelsen kommer også til å føre til at flere offentlige myndigheter kommer til å stramme inn sine seriøsitetsbestemmelser ved offentlige anskaffelser, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.

Nye seriøsitetsbestemmelser
Som en oppfølging til den nye lærlingeklausulen har Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ) sammen med KS, Fellesforbundet og NHO Byggenæringen revidert seriøsitetsbestemmelsene som anbefales brukt ved offentlig anskaffelser av bygg- og anleggskontrakter.

De nye seriøsitetskravene i anskaffelsesregelverket er:

  • at oppdragsgiver skal stille kontraktsvilkår om betaling av lønn og annen godtgjørelse via bank eller annet foretak med rett til å drive betalingsformidling
  • at oppdragsgiver skal stille krav om obligatorisk tjenestepensjon i henhold til lov om obligatorisk tjenestepensjon
  • at oppdragsgiver skal stille krav om HMS-kort
  • at oppdragsgiver skal stille krav i henhold til byggherreforskriften om språkferdigheter og informasjonsplikt
  • Minst 10 % av arbeidede timer skal utføres av lærlinger (tidligere 7 %)
  • Minst 50 % av arbeidede timer skal utføres av faglærte håndverkere (tidligere 40 %)

Seriøsitetsbestemmelsene er laget sammen med partene i arbeidslivet og skal være balanserte og mulige å etterleve for både oppdragsgiver og oppdragstaker.

En rekke kommuner og fylker har sine egne seriøsitetsbestemmelser som kan legge ekstra krav til bruk av lærlinger og faglærte. Mange av kravene som 10 % utført arbeid av lærlinger og 50 % arbeid utført av faglærte går igjen i flere av disse bestemmelsene, men de håndheves ofte ulikt. 

Mer informasjon om seriøsitetsbestemmelsene finner du på DFØs hjemmesider.

Hva betyr dette for vår bransje
De tekniske fagene har ikke alltid blitt fulgt opp like nøye som mange andre byggfag og lærlingekrav i større kontrakter har ofte blitt dekket inn gjennom antallet lærlinger fra de større fagene som tømrer, rørlegger eller elektriker. Men nå er det et større fokus på å løfte frem de mindre fagene og stille krav også ved mindre kontrakter, som serviceavtaler.

– Vi anbefaler alle våre medlemmer å ta del i dugnaden med å utdanne morgendagens kulde- og varmepumpeteknikere og ventilasjonsteknikere. Ikke bare vil dette gi bedriften din et fortrinn når man konkurrerer om offentlige anbud, men man sikrer også faglært arbeidskraft i fremtiden, fortsetter Espen Rønning.

Dersom bedriften føler at den trenger støtte til å ta inn lærlinger kan man søke dette hos et opplæringskontor. Da kan man ta kontakt med det nasjonale opplæringskontoret Kulvent eller et lokalt opplæringskontor som er godkjent for å følge opp lærlinger i kulde- og varmepumpeteknikkfaget eller ventilasjonsteknikkfaget. 

Forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter
Den nye paragrafen i forskriften lyder:
§ 6. Plikt til å stille krav om bruk av lærlinger
Oppdragsgiver skal i sine kontrakter stille krav om
a.    at leverandører er tilknyttet en lærlingordning,
b.    at minst ti prosent av arbeidet utføres av lærlinger, og at minst en person av de som deltar i arbeidet med å oppfylle kontrakten skal være en lærling.
Plikten gjelder kun i bransjer hvor det er særlig behov for læreplasser. Særlig behov for læreplasser foreligger dersom underdekningen på læreplasser er mer enn ti prosent av søkertallet til læreplasser innenfor et utdanningsprogram.

Plikten gjelder når kontraktens hovedelement omfatter arbeider der det er relevant å benytte arbeidskraft med fag- eller svennebrev.

Plikten gjelder ikke når kravet må anses som uforholdsmessig etter kontraktens innhold, omfanget av arbeidet der det er relevant å benytte arbeidskraft med fag- eller svennebrev eller andre forhold.

Oppdragsgiver skal i kontrakten forbeholde seg retten til å gjennomføre nødvendige sanksjoner, dersom leverandøren eller eventuelle underleverandører ikke etterlever kravene som er stilt etter første ledd. Sanksjonen skal være egnet til å påvirke leverandøren eller underleverandøren til å oppfylle vilkårene.

Flere nyheter

  1. |

    Nytt styre i VKE

    På årsmøte i VKE den 6. mai ble det valgt nytt styre i VKE. Knut Skogstad fra Flexit AS ble gjenvalgt som styreleder. Ny i styret er Martin Schjølberg som representerer PTG Kuldeteknisk AS. Som varamedlem har VKE fått inn Ole Jonny Rogne fra Nordvest Miljø AS.

  2. |

    Forventet levetid på VVS-komponenter

    Et av de viktigste bidragene for å redusere klimagassutslipp er å benytte kvalitetsprodukter med lang forventet levetid. Nå har Standard Norge utgitt en veiledning med verdier for forventede vedlikeholdsintervaller og levetider til bruk i klimagassberegninger.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: