VKE

Innhold

Enova endrer støttesatser fra april 2020

Illustrasjon: Enova SF

Enova melder at de endrer støttesatsene for energitiltak på boliger fra april 2020. Støtten til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe fjernes og maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres fra kr 15.000 til kr 10.000 fra samme dato. Dette er blant flere endringer i støttesatser som Enova nå varsler.

Enova begrunner endringene i støtte med at flere av tiltakene Enova støtter i boligmarkedet viser en positiv utvikling.

– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg i markedet med mindre hjelp og når de kan stå helt på egne bein. Vi mener de justeringene vi gjør nå kommer på et riktig tidspunkt med tanke på markedsutviklingen for de berørte teknologiene. Dette gir oss samtidig rom til å støtte andre gode boligtiltak, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova.

– Det er bra at Enova anerkjenner virkningen og samfunnsnytten av varmepumper i energisystemet, sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE. VKE mener at varmepumper er energieffektivt og miljøvennlig og derfor blant de foretrukne teknologier til romoppvarming og varmtvann. Det er derfor viktig at støtten opprettholdes for de mest kostbare installasjonene slik som bergvarmepumper og andre væske-til-vann-varmepumper som har stor nytte i energisystemet, men som tar litt lengre tid å tjene inn. Det er synd at maksimalstøtten til balansert ventilasjon reduseres kraftig, poengterer Lexow.

– I tillegg til en stor energibesparelse gir balansert ventilasjon et sunnere inneklima med jevn fordeling av friskluft, i riktig mengde og med ønsket temperatur. – Tiltak på bygningskroppen som etterisolering og tetting krever et velfungerende ventilasjonssystem for å opprettholde et sunt og godt inneklima. Samtidig gir balansert ventilasjon rensing av uteluften før den slippes inn. – Dette er noe som er spesielt viktig for dem som er plaget av allergi, astma eller er sensitiv for støv, avslutter Lexow.

Les mer på Enovas hjemmeside.

Flere nyheter

 1. Fagutdanning og sertifisering, F-gass

  F-gass-sertifikat må fornyes innen 1. desember

  Miljødirektoratet har ved en forskriftsendring utsatt fristen for å fornye sertifikat for fluorholdige klimagasser (F-gasser) til 1. desember 2020.

 2. F-gass, Kulde, Lover og forskrifter

  EU planlegger innstramming av F-gassforordningen

  EU-kommisjonen slapp 29. juni et veikart for en revisjon av F-gassforordningen. EU ønsker å forlenge nedtrappingen for bruk av HFK-gasser i tråd med Montrealprotokollen, samt å stramme inn reguleringen på flere områder.

 3. Kulde

  Spydspiss innen CO2 i Vestfold

  IAC Vestcold er en solid kuldeentreprenør i Vestfold som arbeider spesielt mot kuldemarkedet innen butikk og prosesskjøling. Bedriften ledes av Jan Harald Eriksen og har i dag ca. 30 ansatte. Bedriften eies i dag av Viessmann.

 4. Fagutdanning og sertifisering, Kulde

  Bill.mrk: Læreplass søkes

  Koronakrisen har gjort at mange av VKEs medlemsbedrifter har krevende økonomi om dagen, det er også mange som er bekymret for tiden fremover. Men nå er det mange elever som skal ha opplæring i bedrift og som søker læreplasser. Bransjen kan gå glipp av mange gode fagarbeidere om vi ikke finner læreplasser til elevene.

 5. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Gode råd til deg som nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du gode råd dersom du nylig har ferdigstilt eller står midt i prosjekter som har blitt påvirket av krisen.

 6. Medlemskap, Lover og forskrifter

  Fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger

  For mange entreprenørbedrifter har koronakrisen ikke bare ført til økonomisk hodebry, men også brakt med seg en del juridiske problemstillinger. Her får du fire gode råd til bedrifter som er i kontraktsforhandlinger i dag.