VKE

Innhold

– Det beste var å få læreplass!

Fagutdanning og sertifisering, Kulde

Publisert

Bashir Ahmad

– Jeg gjorde det beste jeg kunne for å få læreplass: Jeg banket på hos alle firmaene i Fredrikstad og Sarpsborg, forteller Bashir Ahmad til VKE.

Stig Rath møtte Bashir Ahmad under skole-NM i Sarpsborg, da hadde han akkurat fått læreplass hos GK Inneklima AS avdeling Greåker fra august av.
– Jeg kom alene som flyktning fra Afghanistan til Skiptvet i august 2014, forteller Bashir. Han er nå straks ferdig med Vg2 kuldemontør på Malakoff i Moss.

God veiledning på skolen
Bashir hadde ingen kjennskap til yrker og yrkesvalg fra Afghanistan, men fikk god veiledning av lærerne på Askim videregående skole til å finne ut hva han kunne tenke på. Elektriker virket mest interessant, også fordi Bashir er praktisk anlagt og likte tanken på å være håndverker. Kuldelinjen var derfor ikke førstevalget, men da han hørte at kuldebransjen trengte folk, var det en viktig motivasjon for å begynne der.

Stå opp tidlig!
– Foruten å banke dører, hva er ditt råd til de som vil ha læreplass?
Bashir tenker seg litt om før han svarer.
– Det var yrkesfaglig fordypning som til sist gjorde utslaget. Og under utplassering i bedrift gjelder det å stå opp tidlig og være hyggelig!